Grad Muenchen odlučio je da neće zabraniti koncert suosnivača Pink Floyda Rogera Watersa 21. svibnja, kojeg se optužuje za antisemitizam.

Grad je u srijedu priopćio da iz pravnih razloga nije moguće raskinuti ugovor.

Waters je zaprijetio tužbom ako koncerti budu otkazani.

Umjesto toga, grad će postaviti znakove oko koncertnog mjesta pozivajući na međunarodno razumijevanje, osuđujući antisemitizam i podržavajući pravo Izraela na postojanje i pravo  Ukrajine na suverenitet.

Gradonačelnik Dieter Reiter rekao je da je "neopisivo i nepodnošljivo" dopustiti nastup umjetniku koji će vjerojatno kritizirati Izrael, a u nekim slučajevima izgovarati antisemitske poruke.

"Ne želim ga ovdje, ali to sada moramo podnijeti", rekao je Reiter.

Rekao je da želi surađivati s bavarskom pokrajinskom vladom kako bi se pronašli načini za stvaranje pravne osnove koja bi lokalnim vlastima omogućila da zabrane izvedbe u sličnim slučajevima.

Watersa su kritizirali zbog njegove bliskosti s pokretom koji poziva na bojkot Izraela i izraelskih proizvoda zbog izraelske politike prema Palestini.

Na koncertima je puštao balone u obliku svinje s Davidovom zvijezdom.

Odjeknule su i njegove izjave o ratu u Ukrajini. Na primjer, rekao je da je ruski predsjednik Vladimir Putin htio iskoristiti rat za borbu protiv fašizma u Ukrajini i da su Sjedinjene Američke Države glavni agresor.

Kritike je iznio i izraelski veleposlanik u Njemačkoj Ron Prosor, koji je u twittu aludirao na stih iz slavne pjesme Pink Floyda "Another Brick in the Wall".

Proser je na Twitteru napisao: "Roger Waters vjeruje 'Ne treba nam obrazovanje', ali mu je prijeko potrebno podučavanje. Svatko tko naslika Davidovu zvijezdu na svinji i puca u nju je antisemit."

Veleposlanik je pozvao da se Watersovi koncerti otkažu.

Waters bi u svibnju trebao nastupiti u Hamburgu, Koelnu, Berlinu, Muenchenu i Frankfurtu. U svih pet gradova bilo je prosvjeda i zahtjeva za zabranama.

U Frankfurtu su gradske vlasti i pokrajinska vlada Hessena od vlasnika koncertne dvorane u kojoj će Waters nastupiti, tražile da otkaže ugovor. To međutim nije dovelo do otkazivanja koncerta.

Waters je preko svojih menadžera rekao da su njegovi postupci dio njegove slobode izražavanja i inzistirao je da nije antisemit.

"Moja stajališta odnose se isključivo na politike i akcije izraelske vlade, a ne na narod Izraela", rekao je. "Antisemitizam je gnusan i rasistički, i ja ga osuđujem bezrezervno kao što osuđujem sve oblike rasizma."

U listu Der Spiegel komentirao je balon u obliku leteće svinje. Bio je to dio svakog nastupa u kojemu je izvodio pjesmu "In the Flesh".

Uklonio je Davidovu zvijezdu nakon pritužbi, ali je rekao da ostaje pri svojoj prvotnoj odluci da je koristi.

"To je jedan od mnogih simbola koji označavaju dogme koje su mi mrske. Vjerske dogme poput judaizma, kršćanstva i islama", rekao je Waters za njemački list Der Spiegel. (Hina)