Znanstvenici su uzgojili cijeli model ljudskog embrija, bez spermija ili jajne stanice, prenio je BBC.

Tim instituta Weizmann kaže da njihov "model embrija", uzgojen uporabom matičnih stanica, izgleda kao školski primjer pravog 14-dnevnog embrija.

Čak je puštao hormone koji su u laboratoriju test na trudnoću učinili pozitivnim.

Ambicija je modela embrija pružiti etički način razumijevanja najranijih trenutaka naših života.

Prvi tjedni nakon što spermij oplodi jajnu stanicu razdoblje je dramatične promjene - od nakupine nejasnih stanica do nečega što na kraju postaje prepoznatljivo na snimci bebe.

Ovo ključno vrijeme glavni je izvor pobačaja i urođenih mana, ali se slabo razumije.

"To je crna kutija i nije klišej - naše je znanje vrlo ograničeno", rekao je profesor Jacob Hanna s Instituta za znanost Weizmann.

Početni materijal

Istraživanje embrija je zakonski, etički i tehnički bremenito. Ali sada postoji brzo razvijajuće polje koje oponaša prirodni razvoj embrija.

To istraživanje, objavljeno u časopisu Nature, izraelski tim opisuje kao prvi "potpuni" model embrija za oponašanje svih ključnih struktura koje se pojavljuju u ranom embriju.

"Ovo je stvarno udžbenička slika ljudskog 14-dnevnog embrija", rekao je profesor Hanna, što "dosad nije učinjeno".

Umjesto spermija i jajne stanice, početni materijal bile su primitivne matične stanice koje su reprogramirane da dobiju potencijal da postanu bilo koja vrsta tkiva u tijelu.

Zatim su korištene kemikalije kako bi se te matične stanice potaknule da postanu četiri vrste stanica koje se nalaze u najranijim fazama ljudskog embrija.

Ukupno 120 ovih stanica pomiješano je u točno određenom omjeru - a zatim se znanstvenici samo promatrali.

'Ima smisla'

Nadamo se da modeli embrija mogu pomoći znanstvenicima da objasne kako nastaju različite vrste stanica, da svjedoče o najranijim koracima u nastajanju tjelesnih organa i da razumiju nasljedne ili genetske bolesti.

Ova studija već pokazuje da se drugi dijelovi embrija neće formirati ako ga rane stanice placente ne mogu okružiti.

Čak se govori o poboljšanju stope uspješnosti in vitro oplodnje (IVF) tako što će se razumjeti zašto neki embriji ne uspijevaju ili korištenjem modela za testiranje jesu li lijekovi sigurni tijekom trudnoće.

Profesor Robin Lovell Badge, koji istražuje razvoj embrija na Institutu Francis Crick, rekao je da ti modeli embrija "izgledaju prilično dobro" i "izgledaju prilično normalno".

"Mislim da je dobro, mislim da je jako dobro napravljeno, sve ima smisla i prilično sam impresioniran", kaže on.

Neetično, nezakonito i nemoguće

Rad također postavlja pitanje može li se oponašati razvoj embrija nakon faze od 14 dana.

To bi bilo protuzakonito, čak ni u Ujedinjenom Kraljevstvu, budući da se modeli embrija zakonski razlikuju od embrija.

"Neki će ovo pozdraviti - ali drugima se neće svidjeti", kaže profesor Lovell-Badge.

Profesor Alfonso Martinez Arias, s odjela za eksperimentalne i zdravstvene znanosti na Sveučilištu Pompeu Fabra, rekao je da je to "najvažniji dio istraživanja".

"Rad je, prvi put, postigao vjernu konstrukciju kompletne strukture (ljudskog embrija) iz matičnih stanica" u laboratoriju, "čime su otvorena vrata za istraživanje događaja koji su doveli do formiranja plana ljudskog tijela", rekao je.

Znanstvenici naglašavaju da bi bilo neetično, nezakonito i zapravo nemoguće postići trudnoću korištenjem ovih modela embrija. (Hina)