U Istarskom narodnom kazalištu odigrat će se dvije predstave 'Moja smrt i ja' i 'Obaveza', u četvrtak i petak, 16. i 17. studenog 2023. s početkom u 20 sati. 

'Moja smrt i ja'

Potaknuta ozljedom koja ju je privremeno zaustavila u radu, Petra Najman kreira izvedbeni materijal kojim istražuje percepciju smrtnosti očima cirkuske umjetnice.

Kroz predstavu umjetnica uspostavlja vrlo prisan odnos sa svojim partnerom na sceni — smrću, i na taj način publici pokušava prenijeti vrlo jasnu emociju s ciljem prikazivanja smrti kao nužnosti — sastavnog dijela života, poigravajući se pri tom sa groteskom, elementima horora, drame, komedije i parodije uz svoju cirkusku tehniku na rekvizitu – trapezu. 

Želja za upoznavanjem smrti, strah, strast i ljutnja, samo su neke od emocija koje se kroz cirkusku i lutkarsku tehniku prepliću u predstavi gradeći jedinstveni izvedbeni narativ bez riječi.

Autorica i izvođačica: Petra Najman

Mentorica za lutkarske elemente: Marijana Matoković

Mentorica za akrobatski pokret: Marina Cherry

Umjetnički savjetnik, dizajn svjetla, manipulacija kostura: Nikola Mijatović

Produkcija: Cirkorama 2021.

'OBAVEZA'

OBAVEZA je neverbalna fantazija koja koristi klauniranje, ples, pokret i manipulaciju predmetima u maniri novog cirkusa. Alegorija je to stvarnog sukoba koji pritišće čitav ljudski život.

Inspirirana vizionarskom dramom Jeana Giraudouxa "Luđakinja iz Chaillota", OBAVEZA postavlja jednu usamljenu ženu protiv masovnog zla. Naša je junakinja utjelovljenje nevinosti: krhka, naopaka, djetinjasta, čista. Ona čini sve što je moguće ne bi li pobjegla vanjskoj sili koja je počinje progoniti, rušeći polako ali sigurno dijelove svijeta koji je sebi stvorila i u kojem je dotad sretno živjela. Bori se s neumoljivom silom bez ijedne izgovorene riječi - pokret je njen jezik i njeno oružje. Sukob je to koji se s vanjskog plana prenosi i na unutarnji život ljudski.

“Vidite i sami – ništa lakše! Sve što je bilo potrebno da bi ovo svjetsko ludilo slomilo svoje očnjake bila je samo jedna razumna žena. " (Iz "Luđakinje iz Chaillota")

Predstava "Obaveza" je autorski projekt Lee Delong i Nikoline Majdak

Produkcija: Cirk Pozor

Redateljica: Lee Delong

Izvodi: Nikolina Majdak

Glazba: Lucija Stanojević

Čovjek u odijelu: Mario Miličić

Dizajn svjetla: Andrija Santro

Ton majstor: Tomica Kraljić

Obje predstave gostuju u sklopu programa 'Opčini me novim cirkusom!' kojeg sufinancira Grad Pula., dok je organizator Udruga Čarobnjakov šešir u suradnji s INK – Gradsko kazalište Pula. (iPress)