Majstorski orkestriran tekst suvremene francuske spisateljice Yasmine Reza u režiji Renate Carole Gatica, “Bog masakra” podsjeća na osjetljivu glazbenu partituru. Ova izvanredna dramska predstava s elementima komedije na programu je 29. veljače i 1. ožujka u 20 sati na Maloj sceni INK.

U ritmičkoj strukturi obuhvaća sve nijanse fizičkog i verbalnog nasilja, ironiju i komične elemente ovog dovitljivog dijela. Predstava je nastala u produkciji Istarskog narodnog kazališta, a u njoj igraju Darko Japelj, Luka Mihovilović, Dean Krivačić i Nika Ivančić, dobitnica nagrade Hrvatskog glumišta za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika za ulogu Anite u predstavi “Bog masakra”. Scenografiju potpisuje Paola Lugarić, kostimografkinja je Sandra Dekanić, a svjetla je oblikovao Dario Družeta.

Rezino djelo očišćeno je od suvišna psihologizma, na sceni su postavljeni samo međuljudski odnosi, interakcije likova koji postepeno  gube osobine dobro obrazovanih, kulturnih i pristojnih ljudi. Ogoljuju se otkrivajući svoje slabosti, nedostatke, proturječja, frustracije, egoizme, mržnju i društvene predrasude. Građanska dnevna soba postaje borilište. Dva para čine neskladni kvartet čiji protagonisti iznose na vidjelo razne  teme i njihove varijacije o nesuglasicama, ogorčenjima, mržnjama, o međusobnom preziru.

Ritam i preciznost dijaloga precizno dočarava četiri bića sa svojim prijevarama i lažima koje jedno drugom govore kako bi preživjeli. Oni su suvremeni likovi “naprednog” društva punog sumnji i sivih zona koje se prave da ih ne vide.  Bog pokolja  promišljanje je banalnosti života koji, pun političke korektnosti, tone u duboku egzistencijalnu prazninu.

Silvija Marchig i Darko Japelj u plesu između Jave i Sna

“Java” je najnovija produkcija izvedbenog kolektiva Kik Melone, temeljito posvećenog ozbiljnoj autorefleksiji, jastučastoj provokaciji i bezgraničnom izvedbenom hedonizmu. Silvia Marchig i Darko Japelj u predstavi slobodne kontemplacije i lakog humora, okrenuti vlastitim mislima i užitcima istražuju ples između Jave i Sna na Maloj sceni INK u subotu, 2. ožujka u 20 sati.

Glazbu i zvučne pejzaže osmislio je Sven Pavlović, scenografiju potpisuje Tetiana Maslyk, kostime Tea Kantoci, a svjetlo Saša Fistrić. Nakon izvedbe održat će se razgovor s autorima.

Java je putovanje na mjestu i do kraja svijeta, igra i borba s konačnošću. Java je let.

Dvoje putnika u letećem tanjuru Gorgona pokušavaju sastaviti sjećanje na Život. Dvoje izvođača iz spašenih znakova na sceni tumače svoju prošlost i iščitavaju svoju budućnost. Uporni kao vrane, čeprkaju i recikliraju sve što im se nađe pod kljunom, u pokušaju uspostavljanja izvedbenog protokola. Darko i Silvia. I non-Darko i non-Silvia. Kada otvorimo usta, kljunove, što se čuje? Kako se kreću naša tijela?  Jesmo li ostali dosljedni svojim ekscentričnim, spektakularnim gestama? Je li potrebno obnoviti egzorcizam pred publikom? Ili je dovoljno samo bivati, (ne)svjesno u protoku vremena.

Želja za stvaranjem novog još uvijek je živa. Ptice u našim srcima i dalje klikću i rugaju se prolaznosti u lice. (iPress)