Novinski članci i knjige, svjedočanstva ljudi koji tvrde da su putovali na Veneru ili Mjesec - paranormalne pojave imaju svoju knjižnicu četiri kilometra pod zemljom u gradu Norrköpingu u Švedskoj koja privlači povjesničare i znatiželjnike iz cijelog svijeta.

Clas Svahn (65) i Anders Liljegren (73) nisu ni vjernici ni praznovjerni, ali se vole predstavljati kao "radoznali istraživači nepoznatog" kada govore o svojoj arhivi skupljanoj tijekom 50 godina, koja se bavi "neobjašnjivim".

Knjige čine glavninu njihove zbirke, koja uključuje više originalnih dokumenata kao što su svjedočanstva na magnetskim vrpcama i fotografije duhova, a sve na 700 četvornih metara njihove udruge i knjižnice nazvane Arhive neobjašnjivog (AFU).

"Ono što gradimo ovdje u AFU-u je depozit znanja", kaže Svahn, koji uvjerava da je njihova improvizirana knjižnica najveća te vrste na svijetu.

"Pokušavamo dobiti što više informacija o neriješenim znanstvenim misterijama kako bismo ih učinili dostupnima svijetu." Godišnje ga, kaže, posjeti oko 300 ljudi, ali samo uz najavu.

Te se arhive digitaliziraju, a velik dio dokumenata već je moguće pregledati na serveru, pod uvjetom da imate pristupne šifre - koje arhivisti rado dijele.

Greg Eghigian, profesor povijesti i bioetike na Državnom sveučilištu u Pennsylvaniji, prešao je Atlantik kako bi 'uronio' u prostorije AFU-a u sklopu svog istraživanja za knjigu o povijesti fenomena NLO-a.

"Radio sam u nebrojenim arhivima u Europi, Sjedinjenim Državama i Ujedinjenom Kraljevstvu. Vrijeme provedeno u AFU-u bilo je nedvojbeno najfascinantnije i najproduktivnije", rekao je za AFP.

Proučavanje NLO-a dugo je stigmatizirano, ali postaje sve prihvaćenije polje znanstvenog istraživanja.

U rujnu 2023. NASA se službeno pridružila potrazi za NLO-ima, rekavši da ta disciplina zahtijeva "rigorozan pristup utemeljen na dokazima".

Victor Hugo i Vijetnam

Arhivi AFU-a sadrže neke iznenađujuće materijale, uključujući malo poznatu anegdotu o francuskom piscu i političaru Victoru Hugou, koja je trenutno izložena u muzeju umjetnosti Norrkoping.

U bilješkama koje je pisao tijekom svog političkog egzila na britanskom otoku Jersey od 1852. do 1855. godine, Hugo je opisao susrete sa svojom mrtvom kćeri.

Ti su spisi pridonijeli rađanju nove religije koju sada prakticira nekoliko milijuna sljedbenika u Vijetnamu, kaodaizma, rekao je kustos izložbe Magnus Bartas.

Freska Victora Hugoa danas krasi zid hrama desetak kilometara sjeverno od Ho Chi Minha.

AFU, kojim upravlja udruga volontera, "također pokriva folklor, vjerovanja" općenito povezana s paranormalnim fenomenima, rekao je Svahn.

"Volimo ovo vidjeti kao društvenu stvar, koja utječe na društvo diljem svijeta i utječe na ljudske živote."

Uvjerenja se razvijaju kroz generacije i ono što je u prošlosti bilo praznovjerje i odbačeno kao takvo danas možda nije toliko stigmatizirano. (Hina)