Hrvatski predstavnik Baby Lasagna s pjesmom "Rim Tim Tagi Dim" ušao je u finale natjecanja za pjesmu Eurovizije 2024., koje se održava u subotu 11. svibnja u švedskom gradu Malmöu.

Publika u dvorani euforično je popratila nastup Marka Purišića - Baby Lasagne, pjevajući i plešući uz pjesmu "Rim Tim Tagi Dim", koja je tjednima na prvom mjestu kladionica.

Uz hrvatskog predstavnika u finale su ušli, pročitani slučajnim redosljedom, Srbija, Portugal, Slovenija, Ukrajina, Litva, Finska, Cipar, Irska i Luksemburg.

U prvom polufinalu nastupili su i predstavnici Ujedinjenog Kraljevstva, Njemačke i Švedske, koji su izravno ušli u finale. Nastup u finalu nisu izborile pjesme Poljske, Islanda, Moldavije, Azerbajdžana i Australije.

O prolasku u finale odlučivali su glasovi publike iz zemalja sudionica polufinala, a gledatelji iz zemalja koje ne sudjeluju na natjecanju svoje su favorite mogli birati putem interneta i njihovi su glasovi zbrojeni u cjelini Rest of the World.

Stručni žiriji svoje će bodove dijeliti u subotnjem finalu u kojemu će se natjecati predstavnici 26 zemalja. Druga polufinalna večer na rasporedu je u četvrtak, 9. svibnja.

Ove se godine natjecanje održava uz izmijenjena pravila pa tako izravni finalisti tzv. Big 5 (Francuska, Italija, Njemačka, Španjolska i Ujedinjeno Kraljevstvo) te domaćini Šveđani osim u finalu nastupaju i u polufinalnim večerima, a produženo je i vrijeme glasanja, koje će u finalu biti otvoreno prije izvedbe prvog finalista.

Natjecanje za pjesmu Eurovizije 2024. ove se godine održava u Švedskoj zahvaljujući pobjedi Loreen s pjesmom "Tattoo" u Liverpoolu prošle godine. Švedska je sedmi put domaćin Eurosonga, a grad Malmö treći put.

Organizator ovogodišnjega natjecanja je švedska televizijska kuća SVT, zajedno s Europskom radiodifuzijskom unijom (EBU), a voditeljice svih triju večeri su holivudska zvijezda Malin Åkerman i popularna švedska televizijska voditeljica i komičarka Petra Mede.

Baby Lasagnja rasplesao je i novinare u press centru, pogledajte video!(iPress)