U motovunskoj Galeriji „Pet kula” će se u subotu 8. lipnja u 20 sati svečano otvoriti fotografska izložba pod nazivom „Na vrhu” renomiranog hrvatskog fotografa Željka Koprolčeca.

Uoči izložbe, istoga dana će se s početkom u 18 sati u renesansnoj kuli “Nova vrata”, koja se nalazi u sklopu Galerije “Pet kula”, održati predavanje ovog istaknutog hrvatskog fotografa o životu profesionalnog fotografa, koji više od 50 godina uspješno balansira između komercijalne reklamne fotografije od koje živi i art fotografije koja zadovoljava njegovu potrebu za umjetničkim stvaralaštvom.    

Na izložbi će biti izloženo nekoliko ciklusa te sveukupno 55 fotografija. Moći će se vidjeti fotografije u retro stilu koje Željko Koprolčec radi po uzoru na portrete holivudskih zvijezda, ali i u maniri baroknog stila ili razdoblja art deco-a. Akt / art fotografije čine vrlo bitan i značajan dio autorovog stvaralaštva, a na ovoj se izložbi predstavlja s djelima nastalim u posljednja dva desetljeća. Željko Koprolčec u svom fotografskom pristupu preuzima potpunu kontrolu nad svim procesima kreiranja fotografije. U njegovom pristupu nema ničega nepromišljenog, nema ničega što je izvan njegove kontrole. Svaki tračak svjetla je pažljivo kontroliran. Boje su minimalne, većinom su to tonovi sepije. Poze modela su pažljivo koreografirane i statične. Osjeća se potpuni nedostatak fizičke dinamike, pokreta modela. Jedini pokret je svjetlo koje putuje po oblinama tijela. I sam umjetnik u procesu pritiskanja okidača na kameri radi to minimalnim pokretom.

Željko Koprolčec je rođen u Zagrebu i radi kao umjetnički reklamni fotograf. Karijeru je započeo kao novinar napisima o filmu i estradi u vodećim novinskim izdavačkim kućama. Ubrzo otkriva svoj afinitet prema reklamnoj fotografiji koju specijalizira u Parizu, Rimu i Minhenu, zatim osniva svoj fotografski studio u Zagrebu u kojem i danas radi. U profesionalnoj fotografskoj karijeri surađuje s marketinškim odjelima modnih i kozmetičkih kuća, prati život estradnih zvijezda, radi kao suradnik poznatih europskih reklamnih i diskografskih agencija. Surađuje s časopisom‚ Vogue’, magazinom ‚Graphis’. Uz profesionalnu reklamnu fotografiju snima fine art fotografiju akta, portreta i retro eseje u maniri art decoa. Radovi su mu izlagani više puta na skupnim i samostalnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Dobitnik je više nacionalnih i međunarodnih priznanja, a fotografije su mu uvrštene u kolekciju Muzeja moderne umjetnosti (MoMA ) u New Yorku.

Izložba “Na vrhu” ostaje otvorena sve do 31. srpnja 2024., a može se razgledati u radno vrijeme Galerije “Pet kula”, svakoga dana od 9 do 19 sati. Organizator izložbe je Udruga fotografa Fotovun u suradnji s Turističkom zajednicom općine Motovun i Općinom Motovun. (iPress)