Donald Sutherland, jedan od najsvestranijih i najdarovitijih kanadskih glumaca, koji je šarmirao i oduševio publiku u filmovima kao što su "M*A*S*H", "Klute", "Obični ljudi" i "Igre gladi", preminuo je u 89. godini života.

Kanadski glumac, čija je duga karijera trajala od 1960-ih do 2020-ih, preminuo je u četvrtak, objavio je njegov sin, glumac Kiefer Sutherland na društvenim mrežama.

Visoki glumac dubokog glasa, prodornih plavih očiju i vragolastog osmijeha uspio se bez problema prebaciti iz karakternih uloga u romantične glavne uloge s glumicama Jane Fondom i Julie Christie. Također je igrao mnoge čudake i zlikovce tijekom svoje karijere.

Jedna od najvećih zvijezda u Hollywoodu 1970-ih, ostao je tražen za filmske i TV projekte sve do svojih 80-ih. Poznat po svom nekonvencionalnom izgledu i svestranosti kao glumac, Sutherland je glumio širok raspon nezaboravnih likova.

Među njima su uloge vojnog kirurga u filmu "M*A*S*H", neobičnog zapovjednika tenka u "Zlatu za odvažne", detektiva iz malog grada u "Klute", napušenog profesora u "Zvjerinjaku", lokalnog dužnosnika koji se suočava s izvanzemaljcima u "Invaziji tjelokradica" i očajnog oca u "Običnim ljudima". Osvojio je novu generaciju obožavatelja svojim slavnim portretom despotskog predsjednika u serijalu filmova "Igre gladi".

"Volio bih da mogu reći hvala svim likovima koje sam glumio, hvala im što su koristili svoje živote da oblikuju moj život", rekao je Sutherland u svom govoru primajući počasnu nagradu Oscara za životno djelo 2017. godine.

Sutherland je rođen 17. srpnja 1935. u kanadskoj pokrajini New Brunswick, a odrastao je u Novoj Škotskoj. Nastupao je u školskim produkcijama na koledžu, preselio se u Britaniju kako bi usavršio svoj zanat, zatim se preselio u Sjedinjene Države, gdje mu je prvi veliki proboj osigurao ratni film "Dvanaestorica žigosanih".

Proslavio se tri godine kasnije glumeći nekonformističkog kirurga Hawkeyea Piercea u satiri o Korejskom ratu redatelja Roberta Altmana. Film "M*A*S*H", kasnije pretvoren u TV seriju, prikazivao je nesreće u pokretnoj vojnoj kirurškoj bolnici, jačajući antiratne osjećaje mnogih Amerikanaca tijekom Vijetnamskog rata.

Također 1970., Sutherland je glumio uz Telly Savalas i Clinta Eastwooda u filmu "Zlato za odvažne" u ulozi narednika Oddballa u misiji krađe zlata od nacista.

Sljedeće godine bio je uparen s Fondom, jednom od hollywoodskih zvijezda, u filmu "Klute", a zatim je 1973. glumio ožalošćenog oca u "Ne okreći se" koji je uključivao scenu seksa s Christie. Film je potaknuo romansu s Fondom, s kojom je bio aktivan zagovarač pokreta protiv rata u Vijetnamu.

U burnoj komediji "Zvjerinjak" Sutherland je glumio profesora koji spava s djevojkom člana bratstva. "Invazija tjelokradica" bila je uspješna znanstveno-fantastična prerada klasičnog originala iz 1956. koji je pričao priču o izvanzemaljskim skupinama koje otimaju ljudska bića.

Sutherlandova izvedba u filmu "Obični ljudi", redateljskom debiju holivudske superzvijezde Roberta Redforda, pomogla je filmu iz 1980. da osvoji četiri Oscara, uključujući i onu za najbolji film. Sutherland je glumio uz Mary Tyler Moore i Timothyja Huttona u ovom istraživanju raspada jedne obitelji sa Srednjeg zapada.

U 1990-ima se pojavio u filmovima uključujući "JFK", "Vatrene kacige", "Buffy: ubojica vampira", "Izvan kontrole", "Vrijeme ubijanja" i " Instinkt", a osvojio je nagradu Emmy za ulogu u filmu "Građanin X".

U 2000-tima se pojavio u hvaljenim filmovima "Studengora" i "Ponos i predrasude".

U filmovima "Igre gladi" iz 2010-ih o distopijskoj budućnosti u kojoj se tinejdžeri šalju na smrtonosno natjecanje kao masovnu zabavu, uživao je u ulozi zlog predsjednika Coriolana Snowa.

Sutherland se smatrao jednim od najboljih glumaca koji nikada nije dobio nominaciju za Oscara ni za jednu svoju ulogu. Ženio se tri puta i imao petero djece, uključujući Kiefera. (Hina)