Temperature nisu porasle samo u Hrvatskoj već diljem svijeta, a toplinski valovi dižu uzbunu kako među klimatolozima tako i među običnim stanovništvom. Još uvijek se samo starijima i onima slabijeg zdravlja preporučuje da po ovakvoj dnevnoj temperaturi ostanu kod kuće pod klimom. No, strahuje se da će se isto uskoro preporučivati i onima bez zdravstvenih problema.

Dnevna temperatura utječe i na temperaturu ljudskog tijela. Prema novom istraživanju sa Sveučilišta Roehampton u Engleskoj, ljudsko tijelo može izgubiti sposobnost oslobađanja od prekomjerne topline i prestati optimalno funkcionirati kada vanjske temperature dosegnu više od 40 °C, piše američki portal Medical News Today.

Termoneutralna zona je raspon temperatura u kojem tijelo ne mora povećati brzinu metabolizma ili uložiti više energije kako bi održalo svoju idealnu središnju temperaturu od 37 °C.

 

Studije pokazuju da je donja granica zone 28 °C. Ispod toga, tijelo troši više energije za održavanje idealne temperature. Jedan od ključnih načina na koji to čini je drhtanje - kada se ključne skupine mišića nehotice skupljaju kako bi proizvele toplinu.

Na višim temperaturama tijelo koristi druge mehanizme za hlađenje, poput znojenja i vazodilatacije krvnih žila na površini kože kako bi se povećao gubitak topline. Normalna temperatura ljudskog tijela je 37 °C. Sve gore navedeno naziva se vrućicom.

Obično se smatra da je najveća temperatura tijela koju ljudi mogu preživjeti 42,3 °C. Viša temperatura od te može denaturirati proteine ​​i uzrokovati nepopravljivo oštećenje mozga. Jednostavnije rečeno, ljudsko tijelo se može ‘pretvoriti u kajganu‘, prenosi SlobodnaDalmacija