Ove godine, Kanfanarska Jakovlja, jedna od najvećih i najpoznatijih fešti Istre, slavi svoje 34. izdanje i obećava nezaboravan provod za sve posjetitelje. Fešta će se održati posljednje subote u srpnju, točnije 27. srpnja, s bogatim i raznovrsnim programom koji će trajati cijeli tjedan.

Tjedan prepune zabave i kulture

Šetimana od Jakovlje započinje već u ponedjeljak, 22. srpnja, s "Kinom na sajmištu" gdje će se prikazivati crtani film "Neustrašiva njuška", uz zabavu i koktele za djecu. U utorak, sudjelujte u vođenoj šetnji "Putem svetog Jakova", koja vas vodi do povijesnih ostataka crkve svetog Jakova, originalne lokacije prvih Jakovlji iz 14. stoljeća.

Livada kod crkve svetoga Jakova spominje se još u Istarskom razvodu iz 14. stoljeća u kojemu se navodi kako se upravo ovdje, na granici dviju općina, odvijao sajam i to upravo za blagdana svetoga Jakova, kada je bilo jedino vrijeme predaha za seljake, nakon što završe sa žetvom i prije no što uslijede poslovi oko berbe grožđa.  Jakovlja je na neki način i jedno od najstarijih događanja Istre, nastavljajući njegovati istarsku tradiciju i vrijednosti života u ruralnoj Istri i stoljećima nakon.

Likovne radionice i izložbe

U srijedu, pridružite se likovnoj radionici slikanja uljanim bojama na plaži Limskog zaljeva s temom "Boškarin na Limu". Na sam blagdan svetog Jakova, 25. srpnja, posjetite izložbu radova kanfanarskih umjetnika Dušana i Marka Puhara u Galeriji Malenica.

Sportske aktivnosti i kvizovi

Petak je rezerviran za sport – rekreativna biciklijada i nogometna utakmica između veterana i seniora obećavaju uzbudljivu zabavu. Večer završava pub kvizom na otvorenom gdje možete testirati svoje znanje o istarskim volovima.

Centralni Događaj – Smotra Istarskih Volova

Subota, 27. srpnja, donosi vrhunac fešte s jedinstvenom Smotrom istarskih volova. Program počinje svetom misom u 11 sati, a ulice Kanfanara će već od jutra biti ispunjene izlagačima s istarskim suvenirima i domaćim proizvodima. Od 16 sati, u Parku istarskog vola otvara se sajam lokalnih proizvoda i starih zanata, a od 18 sati počinje spektakularna smotra volova.

Nakon svečanog otvaranja uz limenu glazbu i nastupe klape Agata i KUD-a Dvigrad, uslijedit će povorka istarskih volova te izbor najljepšeg, najtežeg i najposlušnijeg boškarina. Prošlogodišnji pobjednik, Sarožin, vlasnika Maria Udovičića, vraća se u nadi da će ponovno osvojiti titulu. Borba neće biti laka, jer se očekuje još 19 volova iz čitave Istre i jedan s otoka Krka.

Nezaboravna Noć Uz Glazbu

Nakon smotre, zabava se nastavlja do dugo u noć uz glazbeni program s Nenom Belanom i Funbox bandom. (iPress)