U okviru programa „Umago classica", u četvrtak, 25. srpnja 2024. godine, stiže nam duo kao dio projekta koji je raritetan i atraktivan po svom karakteru, obzirom da obuhvaća imena najvećih virtuoza i majstora svog vremena na gitari, od kojih su neki također bili i vrsni skladatelji za glas i gitaru. Tako će nas svojim jedinstvenim koncertom počastiti Katja Markotić i Alejandro Córdova.

Katja Markotić, mezzosopran - studij solo pjevanja i interpretaciju Lieda završila je u Grazu. Kao koncertna pjevačica jednako uspješno stilski interpretira djela u rasponu od barokne do suvremene glazbe. Posebno mjesto u njezinu bavljenju vokalnom umjetnošću pripada ustrajnom zalaganju na oživljavanju manje poznate i zapostavljene hrvatske vokalne baštine.
Sudjelovala je na svim značajnim domaćim festivalima. Osim hrvatskih autora, na repertoaru Katje Markotić nalaze se i naslovi najistaknutijih predstavnika europske vokalne lirike (Schubert, Brahms, Schumann, Mendelssohn, Liszt, Strauss, Mahler, Rahmanjinov, Respighi i dr.).
Katja Markotić često je prisutna i na inozemnim podijima, (Austrija, Njemačka, Slovenija, Mađarska, Poljska, Italija, Francuska, Španjolska, Belgija i Velika Britanija). Zapažen uspjeh postigla je cjelovečernjim recitalima na međunarodnom festivalu "Cervantino" XXX u Mexicu, sa završnim nastupom u Palacio de Bellas Artes (Mexico City).

Alejandro Córdova jedan je od najvažnijih mladih meksičkih predstavnika klasične gitare na državnom i međunarodnom nivou. Od brojnih njegovih koncerata orkestra ističu se oni na "St. Petersburg Palace" festivalu, u kazalištu-muzeju "Hermitage" u Sankt Petersburgu, u Bijelom Salonu državnog muzeja u Petergofu i onaj u Novgorodskom kazalištu. Njegov je talent prepoznat od strane brojnih glazbenih kritičara, a održao je brojne solističke koncerte u Europi, Sjedinjenim Američkim Državama i Centralnoj Americi.

Vidimo se u četvrtak, 25. srpnja 2024. godine u umaškoj Župnoj crkvi s početkom u 21:00h!

Ulaz je slobodan. (iPress)