Morski psi u blizini brazilskoga grada zabave Rio de Janeira bili su pozitivni na kokain.

Predatori su konzumirali moćni stimulans zbog njegova stalnog ispuštanja iz neadekvatnih pogona za pročišćavanje otpadnih voda i tajnih operacija proizvodnje te droge, napisali su znanstvenici u studiji objavljenoj u Science of The Total Environment.

Neki su možda napadali i pojeli paketiće kokaina koje su krijumčari izgubili na moru u blizini brazilske obale, jednog od najvećih svjetskih tržišta droge.

Od 13 primjeraka brazilskih oštronosih morskih pasa koje su znanstvenici testirali tijekom gotovo tri godine, svi su imali kokain u mišićnom i jetrenom tkivu, prema studiji Oswaldo Foundation Cruz, instituta za znanost, tehnologiju i zdravlje.

Znanstvenici nisu naveli kakve učinke kokain i druge rekreativne droge mogu imati na morske pse, premda su druge studije pokazale da potočna pastrva može postati ovisna o metamfetaminu.

Znanstvenici su u drugim studijama dokumentirali da drugi zagađivači poput antidepresiva, teških metala i lijekova za kontrolu rađanja također ulaze u rijeke, jezera i oceane. (Hina)