Ovogodišnje Pulsko kulturno ljeto zatvorit će nastup slovenskog glazbenog kolektiva Laibach!

Turneja pod nazivom Opus Dei referira se na statusni album iz 1987. koji ove godine izlazi u remasteriranom izdanju, a najavljuje ga koncertna turneja po Europi u sklopu koje 5. listopada nastupaju i u Zagrebu.

Pulski koncert bit će prilika da se prvi puta, nakon mnogo godina, čuju sve pjesme s albuma u novom ruhu ali i one nastale prije Opus Dei, te njihove legendarne glazbene klasike.

Avangardni bend osnovan prije više od 40 godina predstavlja jedan od najvažnijih i najutjecajnijih glazbenih sastava na području bivše Jugoslavije i šire.

Laibach su osnovali: Dejan Knez, Milan Fras, Ivan Novak i Ervin Markošek. Naziv benda, koji je njemački naziv za Ljubljanu, odmah je izazvao pažnju i kontroverzu, budući da su ga koristili nacisti tijekom okupacije Slovenije u Drugom svjetskom ratu. Ova provokacija bila je dio šire strategije Laibacha da koristi šok i subverziju kao sredstvo svog umjetničkog izražavanja.

Njihov rani rad bio je obilježen snažnim utjecajem industriala i elektronske muzike, kao i radikalnim političkim stavovima koji su često izazivali kontroverze, a sve do danas zadržali su svoj provokativni izričaj kroz snažni vizualni identitet i kompleksne glazbene strukture koje kombiniraju industrial, electronic, rock i klasičnu muziku.
Utjecaj Laibacha proteže se i izvan muzičkih krugova, inspirirajući umjetnike, teoretičare i aktiviste.

Njihova kritika totalitarizma, kapitalizma i suvremene politike, kao i njihova sposobnost da provociraju i potiču na razmišljanje, čini ih jednim od najvažnijih bendova našeg doba. U vremenu kada je umjetnost često sterilizirana i komercijalizirana, Laibach nas podsjećaju na moć provokacije i važnost kritičkog mišljenja.

Ne propustite priliku da vas umjetnički isprovociraju 6. kolovoza u Malom rimskom kazalištu!

Svoju ulaznicu nabavite u sustavu Entrio ili u Galeriji C4 u Puli, na adresi Carrarina 4. Radno vrijeme je od 8 do 21 sat, a na dan koncerta do 22 sata.

Posebna regulacija prometa prije i nakon održavanja sutrašnjeg koncerta Laibacha

U sklopu Pulskog kulturnog ljeta sutra se u Malom rimskom kazalištu održava koncert slovenskog glazbenog kolektiva Laibach.

Koncert počinje u 21:30, ulaz je otvoren od 20:30, a od 18 do 24 sata bit će na snazi posebna regulacija prometa.

Promet će, naime, zatvoren biti od 18 do 24 sata na Usponu Sv. Stjepana, Usponu na Kaštel, i dijelu ulice Castropola; od raskrižja s Glavinićevim usponom pa sve do Uspona na Kaštel.

Organizatori svim sudionicima u prometu zahvaljuju na strpljenju. (iPress)