Rujan nam je na vratima i mnogi su se roditelji već bacili u akciju nabavljanja školskih torba. Mnogi su u nedoumici kakvu torbu izabrati, a pritom ne ugroziti zdravlje i tjelesni razvoj djeteta koji može izazvati preteška školska torba.

Ona opterećuje ramena, leđa i vrat školaraca. Uz to, težina torbe mališane vuče unatrag pa se gornji dio tijela naginje naprijed kako bi održali ravnotežu.

Kada se to ponavlja iz dana u dan, rezultati su loše držanje i pogrbljena kralježnica, bolovi i ukočenost, problemi s fleksibilnošću te smanjen opseg pokreta.

Nepovoljan utjecaj školske torbe na dječje zdravlje ponajprije se očituje kao bol u donjem dijelu leđa i u cijelom mišićno-koštanom sustavu, upozorava Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Kao negativne posljedice javljaju se nepravilno držanje, umor, iscrpljenost te lošija koncentracija, odnosno lošiji školski uspjeh.

Novije istraživanje američkih i novozelandskih autora (Kistner i suradnici; MackieHW i Legg) pokazalo je da bi težina pune torbe trebala biti limitirana na deset posto težine djeteta, jer već težina od 15 posto ili 20 posto povećava izglede za naginjanje glave prema naprijed, umor, iscrpljenost i bol u leđima te poteškoće u hodanju i održavanju ravnoteže. To znači da učenik težak 25 kilograma ne bi smio nositi torbu težu od 2,5 kilograma.

Što je nepravilno držanje?

Nepravilno držanje znači nepravilan odnos mišićno-koštanih struktura bez anatomskih promjena na kralježnici. Opterećenja koja djeluju na tijelo ne prenose se ravnomjerno duž kralježnice, što dovodi do povećanog opterećenja kostiju, mišića i zglobova. To je česta pojava i javlja se u 20 do 25 posto djece školske dobi.

Osim teške školske torbe, nepravilno držanje školaraca uzrokuje i dugotrajno sjedenje, manjak tjelesne aktivnosti te nagli rast u adolescenciji. Nepravilno držanje tijela može uzrokovati bolove u vratu, leđima, ramenima, nogama, a povezuje se i s glavoboljom, umorom i stresom. Dugoročno može dovesti do ozbiljnih mišićno-koštanih poremećaja.

Kako se dijete treba držati?

Pravilno držanje tijela u uspravnom stavu podrazumijeva da su (gledano sa strane) uši, ramena, kukovi, koljena i nožni zglobovi, u ravnini. U sjedećem položaju glava treba biti uzdignuta, a leđa ispravljena zadržavajući prirodan položaj kralježnice. U ležećem položaju glava i vrat bi trebali biti u ravnini s leđima.

Sve što odstupa od tog pobuđuje sumnju na nepravilno držanje i zahtijeva liječnički pregled da bi se postavila dijagnoza.

Oprezan pristup izboru školske torbe

Nepravilno držanje najbolje se može ispraviti jačanjem mišića. Djeci se preporuča bavljenje tjelesnom aktivnošću najmanje 60 minuta dnevno. Plivanje, trčanje, vožnja bicikla, samo su neki od preporučenih aktivnosti. Starija djeca i adolescenti mogu naučiti vježbe medicinske gimnastike i nakon nekoliko dana uz terapeuta, kasnije sami doma vježbati.

Potrebno je izbjegavati dugotrajno sjedanje, posebno ispred računala ili uz mobilne uređaje. Čitanje sitnih slova sa zaslona mobitela, osim što uništava vid, jako loše djeluje na vratnu kralježnicu. A ono na što možemo jednostavno djelovati – oprezan je pristup izboru školske torbe.

Različite torbe – različiti problemi

Torbe koje se nose sprijeda kao i torbe koje se nose sprijeda i straga (na leđima) imaju manji negativan utjecaj na tjelesno držanje djece nego torbe koje se nose samo na leđima. Torbe na jedno rame povezane su s većom učestalošću respiratornih disfunkcija i većim promjenama u držanju djece nego torbe koje se nose na oba ramena. Jače ili slabije stegnute naramenice torbe ne utječu na držanje, osjećaj nelagode i ravnotežu djece, navodi HZJZ.

Bol u donjem dijelu leđa kao i u ostalim dijelovima mišićno-koštanog sustava osim uz školske torbe, povezana je i s dugotrajnim sjedenjem, posebno u nepravilnim i neprirodnim položajima te s nedovoljnim kretanjem i vježbanjem.

Torba za školu na kotačima ili klasična školska torba na rame?

Školska torba na rame tradicionalan je izbor, ali posljednjih godina torba za školu na kotačima nametnula se kao alternativa koja omogućuje da se leđa mališana konačno odmore od tereta knjiga i opreme.

Hoće li školska torba na kotačima postati “novo normalno” kada je u pitanju školska oprema ili će školske torbe na rame s razlogom ostati klasika tek treba vidjeti.

Fizijatri upozoravaju da torbe na kotače i nisu najsretnije rješenje jer većina djece vuče torbu s kotačima uvijek u istoj ruci, s nagibom tijela u stranu da održi ravnotežu. Također se često kotačići oštete te na kraju djeca nose na ramenu tu torbu koja je, zbog dodatne opreme, puno teža od klasične pa se dijete muči s većim teretom.

Nema dokaza da su anatomske torbe zdravije

Nema jasnih znanstvenih dokaza o prednostima anatomskih, ergonomskih i sličnih, obično skupljih, torbi u odnosu na obične torbe, ističe HZJZ.

Optimalna školska torba je lagana, nosi se na oba ramena i na što višem položaju u odnosu na stup kralježnice, ističu u Zavodu te napominju da varijacije u masi prazne torbe mogu iznositi i više od pola kilograma.

Savjet je da se odaberu što lakša i manja pernica, bilježnice i druga oprema. U školu treba nositi samo neophodne knjige i pribor. (Hina)