Na 56. Bumbarskoj fešti, jednoj od najvećih i najdugovječnijih u Istri, što se održala u subotu 10. kolovoza 2024., Maja Šuput pokazala je zašto je smatraju kraljicom estrade, zabava i svadbi. Ova pjevačica i zabavljačica dobro je razdrmala Vodnjan i na ples i pjesmu potakla Vodnjance i njihove goste. Njenu zaraznu energiju na pozornici osjete svi, a svevremenske hitove raznih izvođača koje niže jednog za drugim pjevaju sve generacije. Prepun Narodni trg u Vodnjanu najbolje je priznanje za još jednu ludu bumbarsku noć.

Vodnjan je za vikend bio centar svijeta! Dan prije, u petak, počelo je obilježavanje dana grada uz Polentu bumbaru i Tombolu bumbaru, pa su se i od subote ujutro odvijali razni programi, od mnoštva sportskih turnira do defila Limene glazbe Grada Vodnjan – Dignano i zajednice Talijana Vodnjan. Predvečer se održala tradicionalna Trka na tovarima na kojoj je nastupilo čak 23 jahača i tovara. Što više natjecatelja, to je i više prilike za padove i smiješnih situacija. Pobijedio je Dragomir Širol iz Gračišća na tovarici Marčeli, pred jakom konkurencijom iz Vodnjana, Galižane, Krnice... Čak i iz New Yorka!

Tradicija Bumbarske fešte je i Parada alegorijskih kola kojom Bumbari i njihovi prijatelji demonstriraju svoju kreativnost i potrebu da na šaljiv način iskomentiraju neki aktualni trenutak ili društveni fenomen, poput bespravne gradnje, politike, turizma, umjetne inteligencije i slično. Među 12 raskošnih i zabavnih kola i veselih ekipa, odlukom žirija pobjeda je pripala skupini "Olimpijska vatra Attinianum 2024" Lorenza Biasiola.

Diljem Vodnjana navečer su se nudili razni sadržaji, a mnoštvo koje je ispunilo grad razmiljelo se svim ulicama i trgovima. Na Gradskoj tržnici publiku su zabavljali uvijek dobri Anelidi, a na Župnom trgu Malvasia band, dok je u Gradskom parku, gdje se okupljala uglavnom mlađa publika i gdje su bili pripremljeni brojni sadržaji za djecu, za muziku brinuo DJ Nikola z Kukurini. Atmosferu na Narodnom trgu prije dolaska Maje Šuput suvereno je podizao Tu i Tamo band, pokazavši da je nezaobilazni sastav za dobru ljetnu feštu! (iPress)