U subotu, 17. kolovoza je uspješno održana tradicionalna manifestacija "Valbandon Open ispod čripnje," koja je ove godine obilježila svoje 20. izdanje. Iako je zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta manifestacija spojena u jedan dan, nije nedostajalo veselja, dobre zabave i natjecateljskog duha među sudionicima.

U središtu ovog jedinstvenog događanja nalazila su se jela pripremljena ispod čripnje – posebnog poklopca koji, zahvaljujući žaru i dugom vremenu kuhanja, jelima pruža jedinstven i neponovljiv okus. Ova tradicionalna metoda pripreme hrane, poznata diljem Mediterana, privukla je brojne obiteljske, amaterske, prijateljske i međunarodne ekipe koje su pokazale svoje kulinarsko umijeće.

Svaki detalj u pripremi jela, od odabira namirnica do rasporeda žara, bio je presudan, a sve su pomno pratili članovi stručnog žirija. Renomirani kuhar Tomislav Špiček, prošlogodišnji okrunjeni majstor čripnje Mladen Radošević i predstavnica publike Milena Pajković Rudan imali su izazovan zadatak odabrati najbolje među najboljima. Iskustvo i stručnost u pripremi jela ispod čripnje bili su ključni faktori u ocjenjivanju, a titula ovogodišnjih šampiona pripala je ekipi Bibići kojima je dodijeljen i prelazni pehar.

U kategoriji mesne čripnje, prva nagrada otišla je upravo ekipi Bibići, dok su drugo i treće mjesto zauzele ekipe Kumovi i Pineta iz Slovenije. U kategoriji riblje čripnje, najuspješnija je bila ekipa NK Valbandon 72, dok su se na drugo i treće mjesto plasirale ekipe Vajka žedni i Svi gušti.

Osim u pripremi čripnji, pod iskusnim okom Milana Buršića iz poznate Pršutarne i stancije Buršić ekipe su se okušale i u rezanju pršuta, a najbolje su fete rezali članovi ekipe Bibići,. Posebno priznanje "Miss čripnje" pripalo je ekipi Pineta iz Slovenije, dok su "Misteri čripnje" postali članovi ekipe Vajka žedni.

Mega riblja čripnja, u izvedbi ugostiteljskog objekta Beach bar Pineta, koja je privukla mnoge posjetitelje i ljubitelje dobre hrane dok su edukativne kulinarske radionice održali priznati kuhari Deniz Zembo i gastro novinar Budimir Žižović. Posebnu atrakciju manifestacije predstavljalo je majstorstvo u rezbarenju lubenica, koje je demonstrirao kuhar Krunoslav Oreški.

Za glazbeni ugođaj i dobro raspoloženje svih prisutnih pobrinuli su se Funbox i Škico acoustic band, a sve je zabilježeno objektivom Studija 11.

Ovaj događaj još jednom je pokazao kako tradicija, gastronomija i zajedništvo mogu stvoriti nezaboravno iskustvo za sve sudionike i posjetitelje. (iPress)