Organizatori Vodnjan film festivala u Fažani film festivala i autori dva srednjemetražna filma pokrenuli su crowdfunding kampanju prikupljanja sredstava za produkciju novog dugometražnog filmaKad je Bog z crikve zaša”.

Za nešto više od mjesec dana, kreće se u snimanje novog igranog filma smještenog u doba renesanse i inkvizicije. Inspiriran romanom „Kad je Bog napustio crkvu“ Fulvija Tomizze, film prati mladog svećenika Giacoma koji preuzima vodnjansku župu u kojoj nitko više ne pohodi mise. Protagonist se suočava s osebujnim mještanima koji ne idu u crkvu već žive za kulturu, suvremenu umjetnost i književnost, a njegova je misija vratiti ljude u crkvu. Film kombinira dramu i komediju, prošlost i sadašnjost, povijesne činjenice i fikciju te donosi satiru na suvremeno društvo, kulturu i umjetnost. Film će po atmosferi i vizualnom izračaju biti sličan kratkom filmu “Hostija” (2023.) koji je poslužio kao pilot za snimanje dugometražnog filma.

Filmsku ekipu, koja iza sebe ima filmove The Girl in the Blue Dress (2021) i La Predstava (2023; Nagrada publike na 32. Danima hrvatskog filma), čine redatelji i scenaristi Teo Morosin i Eric Ušić, glumac i kompozitor Marino Morosin, snimatelj i direktor fotografije Michele Bulešić, dizajner i glumac Oleg Morović, kazališna glumica Vanda Velagić te sporedni glumci Edi Smoljan, Jordi Faris i Daria Morosin (također u ulozi produkcijskog asistenta). Na snimanju će im se pridružiti mnogi prijatelji s kojima su kroz godine surađivali i koji su sudjelovali u prethodnim kratkim i srednjemetražnim filmovima, što iza kamere, što ispred kamere. U film će biti uključeni i mnogi Vodnjanci i Vodnjanke, kao i pripadnici drugih lokalnih zajednica, budući da je jedan od ciljeva filma uključiti veći broj ljudi iz lokalnih sredina s ciljem vrednovanja i promicanja lokalnih kulturnih i jezičnih specifičnosti. Naime, pored snimanja na raznim lokacijama diljem Istre, jedna od ključnih karakteristika filma jest kombinacija hrvatskog i talijanskog jezika te autohtonog čakavskog i istrovenetskog dijalekta.

Riječ je o većem projektu - povijesnom spektaklu, koji za razliku od prethodnih filmova ove ekipe, sa sobom nosi i veće troškove produkcije. Najveći i najbitniji trošak se odnosi na scenografiju koja će biti ključna za dočaravanje vremena 16. stoljeća. Drugi najbitniji trošak su kostimografija (prvenstveno nabavka materijala za izradu autentičnih kostima), najam prijevoza za opremu te pokrivanje troškova hrane i potrebnog smještaja za produkcijsku ekipu, statiste i glumce. Važno je naglasiti i to da sami autori i produkcijski tim neće primiti nikakav honorar za rad na ovom filmu - cilj je sav prikupljeni novac uložiti u podizanje kvalitete snimanja i realizacije audovizualnog djela.

Ukoliko želite podržati novi film mlade vodnjanske ekipe, možete sudjelovati donacijom na ovom linku i dijeljenjem kampanje na društvenim mrežama. Na istom linku možete pronaći više informacija vezanih uz sam filmski projekt te, uz samo doniranje, možete izabrati i nagrade za razine donacije koje je ekipa pripremila za vas.

Kampanja traje do 02.10.2024. Hvala vam na strpljenju i čitanju! Pomalo i vidimo se na jesen!, poručila je ekipa iz Vodnjana. (iPress)