Inovativni projekt “Safe Chemistry” spaja ples, performans i – večeru! Nakon izvedbe plesnog sola Petre Hraščanec “21 Degrees Celsius” u kojem tijelo izvođačice reagira s prostorom, publika postaje aktivni sudionik u intimnoj večeri kroz performans Ksenije Zec “Dinner for 21”, gdje se zajednički rituali večeranja pretvaraju u jedinstveni kazališni doživljaj.

Istarsko narodno kazalište Gradsko kazalište Pula poziva vas na jedinstvenu kazališnu večer uz izvedbu diptih projekta “Safe Chemistry” autorica Petre Hrašćanec i Ksenije Zec, koja će se održati u subotu, 19. listopada 2024. u 20 sati. Projekt je razvijan kroz dva naoko odvojena projekta koji ekvilibriraju između performansa i aktivne instalacije, a odgovaraju na temu potrage za srećom i testiranja kontrole.

U okviru potrage za srećom „Safe Chemistry“ želi istražiti uzorke trenja i reaktivnosti između namjernih postupaka nasuprot izmaknutoj kontroli izvedbe stvarajući kontekst omogućenih izbora izvođača i publike. Pitanje kontrole u umjetničkom procesu koje ovaj diptih povezuje u jednu cjelinu odnosi se na stalnu promjenu parametara, sastojaka i začina koji na iznenađujući način oblikuju uvjete gledanja i sudjelovanja u izvedbi. Ideja zajedničke intervencije povezuje konvencionalni prostor izvedbe s intimnijim prostorom okupljanja oko stola kroz prepoznatljive detalje poput predmeta, hrane, odjeće, glazbe ili identiteta izvođača.

Što znači „sigurna kemija”?

To je siguran proces, reakcija ili proizvod u polju kemije, u polju kulinarstva ali i u prepoznavanju kemije među ljudima. Kemija koja nas nekontrolirano može odvesti u polje magičnih osjećaja, postupaka i razmišljanja.

21 Degrees Celsuis: Petra Hraščanec

Plesni solo u kojem izvedbeni prostor reagira na tijelo plesačice kroz promjene u zvuku, svjetlu i scenografiji. Poigravajući se pitanjem sreće (u radu), autorica ispituje pitanje kontrole i kako okolnosti poput temperature, trenja, tekućine i samog tijela mogu utjecati na scenski prostor, ali i na kemiju koja se odvija između izvođačice i publike. Kako se ona kreće, tako se prostor mijenja te vizualno i auditivno utječe na recepciju publike.

Dinner for 21: Ksenija Zec

Mjesto laboratorija društvenih praksi koji istražuje kako normalna večera za 21 sudionika može prerasti u izvedbeni format. Tijekom večere publici se daje aktivna uloga u pokretanju fabule, a u moderiranom dijalogu razotkrivaju se osobni detalji i teme koje komuniciraju svi sudionici. Okupljanje obitelji i prijatelja oko stola možemo definirati kao čaroban susret, rijedak i kratkog trajanja. U ovoj izvedbi za stol pozivamo sudionike koji se nužno ne poznaju. Mogu li slučajni gosti večere pokrenuti rituale svojstvene zajedničkom konzumiranju hrane pri čemu se obično uspostavljaju dinamični međuljudski odnosi?

Autorice projekta su Petra Hrašćanec i Ksenija Zec, dok u izvedbi sudjeluju Petra Hrašćanec i Krešimir Mikić. Scenografiju potpisuju Igor Ruf i Lovro Ivančić, koji je ujedno i kostimograf. Za svjetlo je zadužen Andrija Santro, a glazbu je osmislio Nenad Sinkauz. U ulozi kuhara sudjeluje Robert Perenić. Za fotografiju je zaslužna Karla Jurić iz 925STUDIO, dok je video rad kreirao Ivan Idžojtić, a montažu obavila Petra Šobak. Dizajn plakata i knjižice potpisuje Petra Milički. Producentice projekta su Ivana Kuzmanić, Andrea Turić i Ivana Korpar.

Work and Happiness bila je zadana tema takozvanog tandema, suradničke metode razvijene u okviru europskog projekta Stronger Peripheries: A Southern Coalition, koji propituje participativnost, zajednicu i izvedbene umjetnosti na marginala Europe. Umjetnička organizacija 21:21 u suradnji s POGON-om – Zagrebačkim centrom za nezavisnu kulturu i mlade, Artemrede iz Portugala i Sardegna Teatro iz Italije, donosi projekt sufinanciran sredstvima Europske unije kroz program Kreativna Europa, uz podršku Grada Zagreba i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. 

Ulaznice za ovaj jedinstveni kazališni doživljaj osigurajte na www.ink.hr. (iPress)

______________________________________________________________