Posljednjeg dana Europskog judo prvenstva za juniorke i juniore, koje se održavalo od 4. do 6. studenog u Poreču, Helena Vuković je došla do polufinala, ali nije uspjela osvojiti drugu medalju za Hrvatsku.

Nakon brončane medalje Ane Viktorije Puljiz (do 52 kg), prvog dana Europskog judo prvenstva za juniorke i juniore u Poreču, druga bronca je bila nadomak Helene Vuković (preko 78 kg). Međutim, iako je došla do polufinala, porazima u polufinalu i u borbi za broncu ostala je na korak do medalje na zatvaranju prvenstva.

Posljednja protivnica, Ukrajinka Bulavina, pokazala se kao «pretvrd orah» u ovom trenutku za 20-godišnju Samoborku. U neizvjesnoj borbi, Bulavina je povela wazarijem, Vuković je bila aktivna i tražila bacanje te uspjela nadoknaditi wazari zaostatka, a zatim još jednim wazarijem Bulavina osigurava mjesto na dodjeli medalja.

Vuković, inače bivša svjetska kadetska prvakinja, dan je počela dominantno. Protiv Rumunjke Miler je nametnula svoj ritam, bila aktivnija i slavila ipponom u drugom dijelu borbe. U polufinalu je bila obrnuta situacija. Nizozemka Kamps, aktualna svjetska juniorska bronca, od početka je bila bolja u borbi za gard te je iskoristila priliku za ipponom te otišla u finalu, a hrvatsku judašicu poslala u već spomenutu borbu za broncu.

Treći dan prvenstva u Poreču počeo je pobjedama Tina Straže (do 90 kg) i Petrunjele Pavić (do 78 kg). Međutim, dobar početak pokvarila je ozljeda Pavić u četvrtfinalnom porazu od Izraelke Inbar.

Straža je nakon prve pobjede izgubio od Rusa Lorsanova, dok su Ivan Rozga i Frane Vukičević (obojica do 100 kg) izgubili u prvim nastupima. Josip Bulić (do 90 kg) je izgubio u "golden scoreu" wazarijem od Mađara Safranyja.

Nakon Europskog juniorskog prvenstva, u ponedjeljak 9. i utorak 10. studenog, u Intersport dvorani najbolji mlađi seniori Europe se bore za titule europskih prvaka.

(iPress)