Posljednjom etapom Trofeja Istarskog proljeća, voženoj po gotovo nemogućim uvjetima - hladnom vjetru, jakoj kiši i temperaturi zraka od oko 7 stupnjeva Celzijusovih završilo ovogodišnje  17. izdanje koji su se održavali na lokacijama diljem Istre punih 15 dana.

Pobjednik današnje etape bio je Mihkel Raim iz poljskog Mazowsze Serce Polski Teama, dok je ukupni pobjednik i nositelj Žute majice kroz četverodnevno natjecanje, 17. Istrian Spring Trophy Finn Fisher - Black iz nizozemskog Jumbo Visma Development Teama. 

Inače,u natjecanjima je sudjelovalo više od 170 profesionalnih biciklista iz cijeloga svijeta, čak 29 teamova među kojima i 3 najviše Pro Team kategorije po klasifikaciji Međunarodne biciklističke unije, a sa svojim su članovima logistike i organizacije, natjecatelji, odmah po popuštanju epidemioloških mjera u Istri ostvarili čak 5000 noćenja.

Posebnosti ovih utrka su već naglašene, no apsolutno je nezamjenjiva činjenica da je ovakvo događanje proteklo bez ijednog slučaja pozitivnog na Covid-19 unutar 15 dana njegovog trajanja, i to uz veliki broj sudionika iz cijeloga svijeta. Organizaciju je jučer pohvalio i član Izvršnog odbora Hrvatskog biciklističkog saveza, Alan Košić, naglasivši da se tri utrke Istrian Spring Trophiesa (Trofeji Istarsko proljeće) održavaju besprijekorno te su zasigurno i one pripomogle nedavnom odabiru Tomislava Zadre među 15 delegata koji će ispred europske krovne biciklističke organizacije suodlučivati na razini Međunarodne biciklističke unije. Predsjednik HBS-a, Tomislav Zadro bio je na današnjem natjecanju, dočekao je pobjednike i time organizaciji potvrdio njihova zalaganja, a natjecateljima poslao tako poruku o Hrvatskoj i Istri kao o dobrim domaćinima biciklističkih profesionalaca iz cijeloga svijeta.

Za sljedeću godinu organizator, Meridiana Kamen Team iz Pazina, predvođen sportskim direktorom i utemeljiteljem svih triju utrka navaljuje još jača natjecanja, dok direktor Trofeja Istarskog proljeća, Ivan Črnjarić vjeruje u ostvarenje još boljih organizacijskih mogućnosti.

Za kraj, međunarodni biciklistički sudac i osoba zadužena za foto finiš te obradu rezultata, Ivan Rilović dao je ocjenu o ovogodišnjim Trofejima Istarskog proljeća: " Nikada dosada nismo imali ovako jaku konkurenciju, nikada jače ekipe, ali nikada, a niti zahtjevnije vrijeme po kojem su natjecatelji vozili i na tome im treba čestitati. Naime, voziti po vremenu kakvo je danas u Istri za bicikliste je jako rizično zbog mogućnosti pothlađivanja, veće mogućnosti od padova, tehnički im je cijelo vrijeme voda špricala u oči i ometala vidljivost, a kada ovako puše postoji i dodatna opasnost od bočnih udara vjetra. Svaka im čast i čestitke!"

(iPress)