Dominik Družeta osvojio je srebro na judo grand slam turniru u Bakuu. Pulski je borac tako tri tjedna nakon osvojenog zlata na europskom kupu u Dubrovniku potvrdio da se vraća na veliku scenu, i to uspjehom karijere na svjetskom judo touru.

U azerbejdžanskoj prijestolnici kategorija do 81 kg okupila je 24 natjecatelja vrhunske svjetske klase. Družeta je u prvome kolu bio slobodan, a u drugome mu je protivnik bio Ukrajinac Sergii Krivchach, koji je u prvom kolu svladao Nijemca Niklasa Bloechla. U borbu je ušao dosta rezervirano, no kako je ista odmicala uspostavljao je kontrolu nad protivnikom, te je u trećoj minuti kaznio jednu neopreznost Ukrajinca i ostvario prednost, a nedugo zatim okončao posao gušenjem u parteru.

Slijedeći protivnik bio mu je stari znanac, Moldavac Dorin Gotonoaga sa kojim pulski borac ima negativan skor. U očekivano teškoj borbi Dominik ostvaruje prednost u drugoj minuti. Nakon toga dobro je odolijevao napadima Moldavca, te je 40 sekundi prije isteka plasirao još jedno bacanje, koje su kontrolori suđenja potom poništili. No do isteka vremena ostao je pribran i nije otvorio protivniku šansu za ozbiljniji napad.

U polufinalu ga je čekao domaći predstavnik Hasil Jafarov. Koliko je Azerbejdžanac kvalitetan borac govori činjenica da je prije toga izbacio iz natjecanja Gruzijca Gigaurija, Japanca Tomokiya te Austrijanca Borchashvilija, brončanog sa olimpijskih igara u Tokyu. Jafarov je kranuo jako, te u drugoj minuti i ostvario bacanje za prednost. Nakon toga Družeta pojačava pritisak, te dolazi do izražaja bolja kondicijska pripremljenost. Prvo je sa dvije kazne natjerao protivnika na rub diskvalifikacije, pa plasirao nožno bacanje i posao završio zahvatom držanja u parteru.

U finalu mu je protivnik bio aktualni prvak Europe Turčin Vedat Albayrak. Albayrak je bio bolji od Družete na grand slamu u Antalyiji u travnju ove godine, a nažalost i ovoga puta ishod je bio isti. Turčin je iskoristio već prvi kontakt i bacio pulskog borca za ipon.

Unatoč finalnom porazu, srebro sa natjecanja najvećeg svjetskog ranga potvrda je da je Puljanin spreman krenuti u još jedan olimpijski ciklus kako bi ostvario ono što mu nije uspjelo u prethodnom i da osigura svoje mjesto u Parizu 2024.