Ovog je tjedna rovinjska Strukovna škola Eugena Kumičića krenula s provedbom još jednog Erasmus+ projekta, ovoga puta u suradnji sa Srednjom školom za ugostiteljstvo i turizam Maribor kao nositeljem projekta, te Ugostiteljsko-turističkom školom Beograd.

Projekt je vrijedan 30.000 eura, a u cijelosti ga financira EU.

Odvija se u nekoliko faza na relaciji Maribor-Beograd-Rovinj. Prva je faza krenula upravo susretom u rovinjskoj školi, i to međusobnim upoznavanjem i
inspirativnim predavanjima čiji cilj nije bio dati rješenje već potaknuti na razmišljanje i zapitati se što svaki pojedinac može učiniti.

Naime, projekt “Make it green” nastao je pri promišljanju o problemima povezanih s bacanjem hrane u kuhinjama, masovnim turizmom i otpadom koji nastaje nepromišljenim postupcima, a cilj je podići svijest prvenstveno učenika i nastavnika, a onda i čitave lokalne zajednice, o održivom načinu života.

Prvi je predavanje u prostorijama Eugena Kumičića održao Sandro Dujmović, biolog Nacionalnog parka Brijuni na temu “zeleni turizam”. Nakon što je iznio niz činjenica o posljedicama porasta ugljikova dioksida u atmosferi, prenio je i nekoliko postupaka potrebnih za smanjenje CO2, među kojima su i 3R (reuse, reduce, recycle), odnosno ponovno upotrijebi, smanji i recikliraj i ona najbitnija, educiraj se!

Svoj je stav iznio i David Skoko, chef restorana Batelina, kojeg je rovinjska strukovna škola ugostila zahvaljujući udruzi Bio Istra Zdenke Gudelj.

Skoko se svojim iskustvom u kuhinji nadovezuje na korake koje Dujmović sugerira korištenjem lokalnih proizvoda, konzumacijom autohtonih vrsta, te iskorištavanjem svega što se da iskoristiti.

“Malim ali ambicioznim projektima, motivirani i puni ideja zahvaljujući odličnim predavačima i njihovim izlaganjima nastavljamo educirati upravo one mlade ljude na kojima, kako se kaže, svijet ostaje”, zaključuju iz Kumičića. (iPress)