Nogometna reprezentacija Španjolske plasirala se u finale EURO-a u Njemačkoj nakon što je u prvom polufinalnom ogledu u Munchenu pobijedila Francusku sa 2-1.

"Tricolori" su poveli u devetoj minuti golom Randala Kolo Muanija, no "Furija" je do kraja poluvremena okrenula rezultat golovima Laminea Yamala (21) i Danija Olma (25). U nastavku susreta više nije bilo golova.

U drugom polufinalu u srijedu se u Dortmundu sastaju Nizozemska i Engleska.

Sjajno je počela utakmica na Allianz Areni. "Tricolori" su poveli već u devetoj minuti. Kylan Mbappe je ubacio s lijeve strane, a Kolo Muani glavom zabio za 1-0. Međutim, "Furija" je u razmaku od 21. do 25. minute okrenula rezultat.

Izjednačio je Lamie Yamal u 21. minuti fantastično pogodivši sa 20-tak metara za 1-1. Madi napadač Barcelone se među strijelce upisao sa 16 godina i 362 oborivši dosadašnji rekord Švicarca Johana Vonlanthena koji je na EP-u 2004. u susretu protiv Francuske zabio pogodak sa 18 godina i 141 dan.

Yamal je na ovom EURO-u postao i najmlađi igrač koji je nastupio. U susretu 1. kola protiv Hrvatske je zaigrao sa 16 godina i 338 dana srušivši rekord koji je na prošlom EOUR-u postavio Poljak Kacper Kozlowski. Kozlowski je tada protiv Španjolske zaigrao u dobi od 17 godina i 246 dana.

Samo četiri minute kasnije rezultat je okrenuo Dani Olmo. Bivši igrač Dinama sjajno se oslobodio svog čuvara i pucao, a lopta se od Julesa Koundea odbila u gol. Prvotno je upisan autogol francuskom braniču, ali je UEFA kasnije promijenila odluku, pa je Olmo stigao do svog trećeg gola na prvenstvu. U nastavku susreta više nije bilo golova.

Španjolskoj će to biti peto finale, do sada je slavila tri puta (1964, 2008, 2012), dok je 1984. izgubila od Francuske.

U drugom polufinalu u srijedu se u Dortmundu sastaju Nizozemska i Engleska.

Finale je u nedjelju, 14. srpnja u Berlinu. (Hina)