Sjedinjene Države formalno su u srijedu zaključile da Hong Kong nije neovisan o Kini, što pokreće propitivanje trgovinskih povlastica koje ima bivša britanska kolonija, u odgovoru na kontroverzni sigurnosni zakon koji Peking želi nametnuti.

U Hong Kongu policija je rasporedila brojne snage oko lokalnog parlamenta i privela više stotina osoba kako bi odvratila prodemokratske aktiviste od prosvjeda protiv razmatranja jednog drugog plana zakona, koji kažnjava svako nepoštivanje kineske himne.

U četvrtak bi se trebao razmatrati plan zakona o "nacionalnoj sigurnosti" u Hong Kongu, kojim se zabranjuje terorizam, secesija, subverzija i strano uplitanje.

Nakon višemjesečnih ponekad nasilnih prodemokratskih prosvjeda na poluautonomnom teritoriju, novi zakon omogućio bi zaobilaženje hongkonških vlasti i prvi puta bi omogućio Kini da otvoreno rasporedi svoje snage sigurnosti i tajnu policiju u Hong Kongu.

Američki državni tajnik Mike Pompeo istaknuo je da "ta katastrofalna odluka Kine samo posljednja na dugom popisu poteza koji temeljno potkapaju autonomiju i slobode Hong Konga i obećanja koje je sama Kina dala stanovnicima Hong Konga".

Prema zakonu koji je prošle godine usvojio američki Kongres, državni tajnik treba "potvrditi" uživa li taj teritorij svoju autonomiju, i on je odlučio izjaviti da to nije slučaj.

"Potvrdio sam Kongresu da Hong Kong nema jednaki tretman. Uzevši u obzir činjenice na terenu, niti jedna razumna osoba ne može tvrditi da je Hong Kong zadržao visoki stupanj autonomije u odnosu na Kinu", rekao je Pompeo.

(Hina)