Ruski oporbeni političar Aleksej Navaljni pušten je iz berlinske klinike Charite gdje se liječio nakon pokušaja ubojstva trovanjem bojnim otrovom novičokom, a liječnici smatraju da bi mogao i potpuno ozdraviti.

"Liječnici koji su liječili Navaljnog na temelju dosadašnjeg tijeka bolesti i aktualnog stanja pacijenta vjeruju u potpuno ozdravljenje", priopćila je sveučilišna bolnica Charite u kojoj se Navaljni liječio nakon što je krajem kolovoza otrovan na istoku Rusije, nakon čega je, po nalogu obitelji, prebačen na liječenje u Berlin.

Hoće li trovanje novičokom ostaviti trajne posljedice po zdravlja 44-godišnjeg ruskog političara bit će moguće procijeniti tek u sljedećoj fazi liječenja, priopćila je bolnica.

Navaljni je otpušten još jučer nakon što je proveo 32 dana u bolnici, od čega 24 na intenzivnom odjelu.

Priopćenje o njegovom otpuštanju je uslijedilo, kako je priopćila uprava bolnice, u dogovoru s obitelji Navaljnog.

Nakon što mu je pozlilo na letu iz Rusije 20. kolovoza, vodeći politički protivnik ruskog predsjednika Vladimira Putina primljen je u berlinsku bolnicu.

Toksikološki testovi krvi ruskog političara provedeni u njemačkome vojnom laboratoriju dali su “nepobitan dokaz” po kojemu je on otrovan novičokom, nervnim plinom koji su sovjetski stručnjaci razvili u vojne svrhe.

Moskva i dalje odbacuje takvu mogućnost, unatoč zaključcima i dokazima znanstvenika iz njemačkih, francuskih i švedskih laboratorija, zbog čega su zapadne vlade zatražile objašnjenje od Rusije.

(Hina)