Društvena mreža Twitter objavila je u petak da je trajno suspendirala profil američkog predsjednika Donalda Trumpa zbog rizika od daljnjeg poticanja na nasilje.

"Nakon detaljnog pregleda nedavnih tweetova s @realDonaldTrump profila i sadržaja oko njega, trajno smo suspendirali taj profil zbog rizika od daljnjeg poticanja na nasilje", objavila je ta kompanija.

U srijedu je Twitter privremeno blokirao Trumpov profil, koji ima više od 88 milijuna pratitelja, nakon opsade Capitol Hilla od strane pro-Trumpovih prosvjednika, upozorivši tada da će naknadna kršenja pravila te platforme rezultirati trajnom suspenzijom predsjednikova računa.

Bijela kuća zasad nije ništa komentirala.

Ranije, u četvrtak su društvene mreže Facebook i Instagram odlučile produžiti suspenziju računa američkog predsjednika Donalda Trumpa za još najmanje dva tjedna dok se ne završi prijenos vlasti na novog predsjednika Joea Bidena. Odluka je donesena nakon što je Facebook odlučio zatvoriti Trumpov račun na 24 sata kako bi se zaustavile Trumpove neutemeljene tvrdnje o krađama na predsjedničkim izborima koje su potaknule stotine njegovih pristalica da provale u zgradu Kongresa.

Najnovija Twitterova odluka uslijedila je nakon dva tweeta koje je Trump objavio u petak, a koja će mu na kraju biti zadnja na toj društvenoj mreži.

Ta dva tweeta prekršila su pravila Twittera jer su glorificirala nasilje, objavila je ta društvena mreža, dodavši da ih "treba čitati u konteksu širih zbivanja u zemlji i na način na koji bi predsjednikove izjave mogle mobilizirati različitu publiku, uključujući i poticanje na nasilje, kao i u konteksu obrasca ponašanja vidljivog s njegovg profila posljednjih tjedana".

Prvi Trumpov tweet bio je o njegovim podržavateljima. "75.000.000 američkih patriota koji su glasali za mene, America First i Make America great again, imat će snažan glas dugo u budućnosti. Neće se nepoštivati ili nepošteno tretirati na bilo koji način ili oblik!!!".

Drugi tweet odnosio se na to da Trump ne planira prisustovati inauguraciji novog predsjednika Joe Bidena.

Twitter je kazao da se tweet vezan uz inauguraciju može smatrati daljnjom izjavom da izbori nisu bili zakoniti, a i da bi se mogao interpretirati kao da Trump kaže da će inauguracija biti "sigurna" meta za nasilje jer on na njoj neće biti prisutan.

Druga izjava o američkim patriotima sugerira da "on planira nastaviti podržavati, osnaživati i štititi one koji vjeruju da je pobjedio na izborima", ističe Twitter.

Trump tako gubi svoj snažan megafon na društvenim mrežama.

Twitter trajno suspendirao profile s kojih se širi QAnon sadržaj

Društvena mreža Twitter objavila je u petak da će trajno suspendirati sve profile na kojima se dijeli isključivo QAnon sadržaj.

QAnon je neutemeljena teorija zavjere koja se počela širiti u listopadu 2017. godine, kad je anonimni korisnik koji se potpisivao kao “Q”, tvrdeći da ima insajderska saznanja o administraciji američkog predsjednika Donalda Trumpa, počeo objavljivati različite teorije o tajnom ratu Trumpa protiv elita koje štuju sotonu, kontroliraju svijet i trguju djecom u svrhu seksualnog iskorištavanja. S vremenom se QAnon proširio po svijetu i prilagodio teorije zavjere različitim područjima.

Nakon nereda u američkom Kongresu, u sklopu novog čišćenja Twitter je suspendirao profile Michaela Flynna i Sidneya Powella, koji podupiru Donalda Trumpa.

Suspendiran je i profil Rona Watkinsa, administratora websitea 8kun, ranije poznatnog pod nazivom 8chan, lažnog "digitalnog" propovjednika u samom središtu QAnon terorija zavjere.

8chan je promijenio svoj naziv prošlog ljeta, nakon što su "bijeli supermacisti" koristili taj site za objavu manifesta uoči masovnih ubojstava, među kojima je bio i teroristički napad na šoping centar u El Pasou, u Teksasu, 2019. godine, kada je bilo ubijeno 17 osoba.

Watkins, koji živi u Japanu, i Powell proteklih tjedana zagovarali su lažne teorije u vezi glasačkih uređaja tvrtke Dominion Voting Systems i njezine uloge u američkim izborima, a targetirali su i građane s lažnim tvrdnjama o izbornoj prijevari u SAD-u. Dominion Voting Systems u petak je podigao tužbu protiv Powella u kojoj traži odštetu od 1,3 milijardi dolara.

Suspenzije tih profila uslijedile su dva dana nakon što je Twitter blokirao Trumpov profil i upozorio da bi ta zabrana mogla postati i trajna ako Trump nastavi kršiti politiku Twittera. Trump je, naime, objavio video nakon upada prosvjednika u američki Kongres, u kojem je nastavio širiti lažne tvrdnje o izborima.

"Profili su suspendirani u skladu s našom politikom prema koordiniranoj štetnoj aktivnosti. Jasno nam je da moramo poduzeti snažnu prisilnu akciju u vezi ponašanja koje potencijalno može dovesti do šteta izvan mreže. Uzimajući u obzir obnovljenu mogućnost za nasiljem koje okružuje tu vrstu ponašanja u nadolazećim danima, trajno ćemo suspendirati profile koji su isključivo posvećeni dijeljenju QAnon sadržaja", priopćila je kompanija.

Twitter, koji se godinama odupirao pozivima da ublaži svoju platformu, nedavno je poduzeo snažniju akciju protiv teorija zavjera koje su povezane s nasiljem, ponajviše s QAnonom. U srpnju 2020. tako je uklonio 7.000 profila i ograničio brojne druge zbog blebetanja o QAnonu.

(Hina)