Indija ima novi rekordni porast od 401.993 zaražena koronavirusom u subotu, što je i najviši broj globalno od početka pandemije, dok zemlja pokreće golemu kampanju cijepljenja za sve odrasle, iako više država upozorava na akutnu nestašicu cjepiva.

Indija, najveći proizvođač cjepiva protiv covida-19, ima ograničen broj doza što pogoršava drugi val zaraze koji je prenapučio bolnice i mrtvačnice dok se obitelji bore da nabave dragocjene lijekove i kisik.

Nekoliko država u Indiji ostalo je bez cjepiva protiv covida-19.

"Nadamo se dobiti cjepivo sutra ili preksutra... Molim vas u subotu nemojte čekati u redovima pred centrima za cijepljenje", rekao je premijer najteže pogođene države Delhija u petak.

Širom Ahmedabada, glavnoga komercijalnog grada u Gujaratu, matičnoj državi premijera Narende Modija, stotine ljudi čekale su u redovima da dobiju cjepivo.

The Serum Institut of India, proizvođač AstraZenece, cjepiva protiv covida-19, planira početi proizvodnju u drugim zemljama dok se bori ispuniti obveze o opskrbi, rekao je njihov glavni izvršni dužnosnik za Reuters.

Adar Poonawalla rekao je prošli tjedan da će Institut moći povećati svoju mjesečnu proizvodnju na 100 milijuna doza do srpnja, čime se kasni u odnosu na ranije određeni rok, kraj svibnja.

On se nada da će u roku od šest mjeseci povećati proizvodni kapacitet Instituta s 2,5 milijarde na 3 milijarde doza godišnje, izvijestio je Times.

Širom Indije broj umrlih od covida-19 skočio je za 3524 u protekla 24 sata, te je ukupan broj umrlih sada 211.853, prema podacima ministarstva zdravstva.

Uz to, Indija se suočila s još jednom u nizu smrtonosnih nesreća u bolnicama. U požaru koji je buknuo u bolnici oko 190 km sjeverno od Ahmedabada smrtno je stradalo 16 pacijenata oboljelih od koronavirusa i dva člana osoblja.

Ukupan broj zaraženih u Indiji premašio je 19 milijuna, a od kraja veljače registrirano je 7,7 milijuna novozaraženih što ukazuje na ubrzanje širenja zaraze jer je za toliki broj ranije trebalo šest mjeseci.

Prema znanstvenicima koji savjetuju vladu, vrhunac vala koronavirusa u zemlji mogao bi biti između 3-5. svibnja.

(Hina)