Kanađanin optužen za ubojstvo četiri člana muslimanske obitelji tako što ih je pregazio kamionom, bio je motiviran mržnjom, objavila je u ponedjeljak kanadska policija.

Policija u Londonu (država Ontario) objavila je, pozivajući se na svjedoke, da je 20-godišnji Nathaniel Veltman u nedjelju pregazio pet članova obitelji u dobi od 9 do 74 godine, nakon čega se odvezao velikom brzinom.

Veltman, stanovnik Londona koji je uhićen nakon događaja, optužen je za četverostruko ubojstvo s predumišljajem te za pokušaj ubojstva.

"Postoje dokazi da je ovo bio planiran i smišljen čin motiviran mržnjom", rekao je novinarima šef kriminalističke policije u Londonu Paul Waight.

"Vjerujemo da su žrtve bile meta zbog svoje islamske vjere", dodao je.

Policija u Londonu, koji je smješten 200 kilometara jugozapadno od Toronta, razgovara sa saveznom policijom i istražiteljima o mogućem dizanju optužnice zbog terorizma, kazao je.

Osumnjičeni nije ranije počinio kaznena djela i nije poznato da je član neke mrzilačke skupine, kaže policija.

Uhićen je na parkingu trgovačkog centra bez pružanja otpora, a nosio je pancirku.

Policija nije objavila imena žrtava, ali je London Free Press objavio da su ubijeni Syed Afzaal (46), njegova žena Madiha Salman (44) te njihova 15-godišnja kćer Yumnah Afzaal. Ubijena je i majka Syeda Afzaala sa 74 godine, ali njeno ime nije poznato.

Devetogodišnji sin Madihe i Syeda, Faez, nalazi se u bolnici s ozbiljnim ozljedama koje nisu opasne po život.

Prema medijskim napisima obitelj se doselila u Kanadu iz Pakistana prije 14 godina.

Riječ je o najsmrtonosnijem napadu protiv kanadskih muslimana, od ubojstva šest vjernika 2017. u džamiji u Quebecu.

Ed Holder, gradonačelnik Londona, grada s oko 400 tisuća stanovnika poručio je da je riječ o "činu masovnog ubojstva, počinjenog nad muslimanima i Londonerima, koji je ukorijenjen u neizrecivoj mržnji".

Kanadski premijer Justin Trudeau je objavio na Twitteru kako je "zgrožen" viješću te da "nema mjesta za islamofobiju u našim mjestima".

"Ova mržnja je podmukla i dostojna prijezira - i mora prestati", dodao je.

Napad je osudio pakistanski premijer Imran Khan, koji je poručio da taj slučaj ukazuje na "rastuću islamofobiju" u zapadnim zemljama.

(Hina)