Švedska i Finska će u srijedu zajedno predati svoje zahtjeve za članstvom u NATO savezu, rekla je u utorak švedska premijerka Magdalena Andersson.

"U Švedskoj i Finskoj slažemo se da ruku pod ruku prođemo cijeli ovaj proces, a sutra ćemo podnijeti zahtjeve", rekla je Andersson na zajedničkoj konferenciji s finskim predsjednikom Saulijem Niinistom u švedskoj metropoli.

Finski parlament izjasnio se u utorak za priključivanje NATO-u s golemom većinom od više od 95 posto glasova, čime je omogućeno da Helsinki pošalje u sjedište Sjevernoatlantskog saveza formalni zahtjev za članstvo.

Isti dan švedska ministrica vanjskih poslova Ann Linde potpisala je zahtjev svoje zemlje za članstvo u NATO-u.

Iako su Finska i Švedska povijesno neutralne, ruska invazija na Ukrajinu je stubokom promijenila javno mnijenje prema pridruživanju vojnom savezu.

S izuzetkom Ankare, ostale članice NATO-a podržavaju kandidaturu te dvije zemlje.

Ministrica Ann Linde potpisala zahtjev Švedske za članstvo u NATO-u

Švedska ministrica vanjskih poslova Ann Linde potpisala je zahtjev svoje zemlje za članstvo u NATO-u.

"Naš zahtjev za članstvo u NATO-u sada je službeno potpisan", napisala je Linde na svom Twitter profilu. To će sada biti poslano glavnom tajniku NATO-a Jensu Stoltenbergu čim Finska također potpiše zahtjev, dodala je.

Dvije zemlje, koje su nakon ruske invazije na Ukrajinu odlučile pridružiti se vojnom savezu, žele zajedno podnijeti zahtjeve za članstvo.

Finski predsjednik Sauli Niinistö i finska vlada već su odlučili da će podnijeti službeni zahtjev. Očekuje se da će finski parlament glasti o tome u utorak.

Švedska vlada donijela je u ponedjeljak konačnu odluku o zahtjevu za članstvo u NATO-u. "Osjećaj je da smo donijeli odluku koja je najbolja za Švedsku", rekla je Linde dok je potpisivala zahtjev. 

Finski parlament izjasnio se za ulazak u NATO s preko 95 posto glasova

Finski parlament izjasnio se u utorak za priključivanje NATO-u s golemom većinom od više od 95 posto glasova, čime je omogućeno da Helsinki pošalje u sjedište Sjevernoatlantskog saveza formalni zahtjev za članstvo.

Na kraju dvodnevne parlamentarne sjednice, nacrt zahtjeva za pristupanje usvojen je sa 188 glasova za, osam protiv i nijednim suzdržanim.

Radi se o povijesnoj promjeni finske obrambene politike izazvanoj ruskom invazijom na Ukrajinu.

Finska izvršna vlast, predsjednik države Sauli Niinisto i vlada, odlučili su da će Finska poslati zahtjev da se priključi Sjevernoatlantskom savezu pod uvjetom da to prihvati i zakonodavna vlast, odnosno parlament. (Hina)