Umjesto posjeta Srbiji, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov održat će u ponedjeljak online tiskovnu konferenciju oko 13 sati po moskovskom vremenu, javlja RIA Novosti.

"Ruski ministar vanjskih poslova Lavrov održat će 6. lipnja tiskovnu konferenciju o aktualnim međunarodnim temama. Događaj će se održati online. Konferencija za novinare počet će oko 13 sati", navodi se u priopćenju ruskog ministarstva vanjskih poslova.

Glasnogovornica ministarstva Marija Zaharova ranije je izjavila da su zemlje u susjedstvu Srbije zatvorile zračni prostor za let zrakoplova ruskog ministra vanjskih poslova koji je trebao posjetiti Beograd od 6. do 7. lipnja.

Beogradski mediji objavili su u nedjelju da se Crna Gora pridružila Bugarskoj i Sjevernoj Makedoniji u namjeri da u svom zračnom prostoru onemogući prelet zrakoplovu kojim bi Lavrov trebao doputovati u Beograd.

Lavrov optužio NATO i EU što nije mogao doći u Beograd

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov optužio je u ponedjeljak NATO i EU zbog toga što nije mogao doletjeti u Beograd, poručivši im da neće uspjeti narušiti odnose Moskve i Beograda.

Bugarska, Sjeverna Makedonija i Crna Gora, zemlje koje okružuju Srbiju, zatvorile su svoj zračni prostor za službeni zrakoplov kojim je ruski diplomat trebao u ponedjeljak doputovati u srbijansku prijestolnicu.

Lavrov je tim povodom u Moskvi održao konferenciju za novinare i rekao da Rusija nije mogla ni zamisliti takvu odluku triju članica NATO-a.

Misleći na Srbiju, dodao je da je time jednoj suverenoj zemlji uskraćeno pravo na vlastitu vanjsku politiku. "Naše odnose sa Srbijom nitko neće uspjeti uništiti", rekao je Lavrov.

Dodao je da zabrana leta pokazuje da EU aktivira "najniže načine djelovanja prema vodstvima onih država koje ne žele suzbiti svoje dostojanstvo i interese, i sve to u suprotnosti sa međunarodnim pravom".

"Očito nam briselske vođe nisu htjele dati platformu za razgovor u Beogradu, gdje bismo potvrdili rusku poziciju u pogledu Kosova i BiH i potporu inicijatvi Beograda za 'Otvoreni Balkan, rekao je Lavrov dodajući da je to sada 'zatvoreni Balkan'.

Posjet Lavrova bio je planiran za 6. i 7. lipnja, tri dana prije posjeta njemačkog kancelara Olafa Sholza.

Srbijanska premiejrka Ana Brnabić izjavila je u nedjelju da je dolazak ruskog šefa diplomacije doveo je Srbiju 'iznimno kompliciranu situaciju', a neke oporbene stranke i nevladine organizacije tražile su otkazivanje posjeta, smatrajući da je štetan u vrijeme ruske invazije na Ukrajinu. 

Ruski dužnosnik prijeti Crnoj Gori, Sj.Makedoniji i Bugarskoj balističkim raketama

Direktor ruske svemirske agencije zaprijetio je ponedjeljak trima istočnoeuropskim državama da bi ih Rusija mogla gađati balističkim raketama, nakon što su zabranile prelet zrakoplova kojim je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov trebao stići u Srbiju.

Bugarska, Sjeverna Makedonija i Crna Gora, zemlje koje okružuju Srbiju, zatvorile su svoj zračni prostor za službeni zrakoplov kojim je ruski diplomat trebao u ponedjeljak doputovati u srbijansku prijestolnicu.

Kremlj je objavio da to smatra "neprijateljskom akcijom" triju država za koju je Lavrov optužio EU i NATO.

"Znate li što je dobar 'Sarmat'? Od kukavičkih Bugara, osvetoljubivih Rumuna i Crnogoraca koji su izdali našu zajedničku povijest neće tražiti suglasnost za letjenje", napisao je direktor Roskosmosa Dmitrij Rogozin na Twitteru.

"Sarmat" je naziv za rusku interkontinentalnu balističku raketu.

Posjet Lavrova Beogradu bio je planiran za 6. i 7. lipnja, tri dana prije posjeta njemačkog kancelara Olafa Sholza.

Kremlj je u ponedjeljak objavio da potez triju istočnoeuropskih zemalja smatra "neprijateljskom akcijom", no da to neće spriječiti Moskvu da održava kontakte s prijateljskim zemljama.

Lavrov je na konferenciju za novinare rekao da Rusija nije mogla ni zamisliti takvu odluku triju članica NATO-a.

Misleći na Srbiju, dodao je da je time jednoj suverenoj zemlji uskraćeno pravo na vlastitu vanjsku politiku. "Naše odnose sa Srbijom nitko neće uspjeti uništiti", rekao je Lavrov.

Dodao je da zabrana leta pokazuje da EU aktivira "najniže načine djelovanja prema vodstvima onih država koje ne žele suzbiti svoje dostojanstvo i interese, i sve to u suprotnosti sa međunarodnim pravom". (Hina)