Sjedinjene Države izvele su ovog vikenda protuterorističku operaciju protiv "značajne" mete Al Qaide u Afganistanu tijekom vikenda, potvrdili su američki dužnosnici u ponedjeljak, dok mediji javljaju da je ubijen vođa Al Qaide Ayman Al-Zawahiri.

Ayman al-Zawahiri je Al-Qaedin vođa i visoki dužnosnik te stariji vođa islamističkih organizacija koje su organizirale i sprovele terorističke napade u Sjevernoj Americi, Aziji, Africi te na Bliskome istoku. Egipćanin Al-Zawahiri je bio drugi i posljednji 'emir' Egipatskog Islamskog Džihad, često je nazivan i kao desna ruka Osame bin Ladena, a bin Ladenovi biografi opisuju ga kao "pravi mozak" al-Qaede.

Jedan od dužnosnika, rekao je da je CIA u nedjelju izvela napad dronom u Kabulu, a napada je potvrdila i talibanska vlada.

U izjavi je glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid potvrdio da je došlo do napada i oštro ga osudio, nazivajući ga kršenjem "međunarodnih načela".

Bila je to prva poznata američka operacija u Afganistanu otkako su američke trupe i diplomati napustili zemlju prošle godine.

"Operacija je bila uspješna i nije uzrokovala civilne žrtve", rekao je izvor novinarima.

Biden potvrdio smrt vođe Al-Qaede Zawahirija

Američki predsjednik Joe Bien potvrdio je da je u američkom zračnom napadu u nedjelju ujutro na Kabul u Afganistanu ubijen vođa al-Qaide, Egipćanin Ayman al-Zawahiri, što je najveći udarac toj militantnoj skupini otkako je njezin osnivač Osama bin Laden ubijen 2011. godine.

"Pravda je zadovoljena i ovog terorističkog vođe više nema", rekao je Joe Biden u govoru iz Bijele kuće, dodajući kako nije bilo civilnih žrtava.

"Naše obavještajne službe su locirale Zawahirija početkom godine. Afganistan nikad više neće biti utočište za teroriste", kazao je Biden.

Ayman al-Zawahiri je bio Al-Qaedin vođa, te stariji vođa islamističkih organizacija koje su organizirale i sprovele terorističke napade u Sjevernoj Americi, Aziji, Africi te na Bliskome istoku. Egipćanin Al-Zawahiri je bio drugi i posljednji 'emir' Egipatskog Islamskog Džihada, često je nazivan i desnom rukom Osame bin Ladena, a bin Ladenovi biografi opisuju ga kao "pravi mozak" al-Qaede.

Zawahiri, egipatski kirurg za kojeg je SAD nudio 25 milijuna dolara za njegovu glavu, pomogao je koordinirati napade 11. rujna 2001. u kojima je ubijeno gotovo 3000 ljudi.

Američki su obavještajci s "velikom pouzdanošću" utvrdili da je ubijeni muškarac bio Zawahiri, rekao je novinarima viši dužnosnik administracije. Nije bilo drugih žrtava.
Posljednjih godina nekoliko su se puta šuškale o Zawahirijevoj smrti, a dugo se govorilo da je bio lošeg zdravlja.

Njegova smrt postavlja pitanja o tome je li Zawahiri dobio utočište od talibana nakon što su preuzeli Kabul u kolovozu 2021. Dužnosnik je rekao da su visoki talibanski dužnosnici bili svjesni njegove prisutnosti u gradu.

Napad bespilotnim letjelicama prvi je poznati američki napad unutar Afganistana otkako su američke trupe i diplomati napustili zemlju u kolovozu 2021. Taj bi potez mogao pojačati vjerodostojnost uvjeravanja Washingtona da se Sjedinjene Države još uvijek mogu suočiti s prijetnjama iz Afganistana bez vojne prisutnosti u zemlji.

U izjavi je glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid potvrdio da je došlo do napada i oštro ga osudio, nazivajući ga kršenjem "međunarodnih načela". 

Tko je bio ubijeni čelnik Al-Qaede al-Zawahiri?

Čelnik al-Qaede Ayman al-Zawahiri, ubijen u američkom napadu dronom u Afganistanu, nekoliko je desetljeća bio glavni ideolog te globalne terorističke mreže, no nikad joj nije vratio status koji je imala pod vodstvom Osame bin Ladena. 

Egipatski okulist imao je ključnu ulogu u napadima 1998. na američka veleposlanstva u Keniji i Tanzaniji te u ključnom napadu na SAD 11. rujna 2001., u kojem je živote izgubilo gotovo tri tisuće ljudi. 

No, tijekom desetljeća u kojem je 71-godišnji al-Zawahiri vodio al-Qaedu, nakon eliminacije bin Ladena 2011. godine, ona nikad nije vratila svoju moć, a vodstvo džihadističkog pokreta preuzela je Islamska država koja je osvojila velike dijelove Iraka i Sirije i proglasila kalifat. 

Iako je dio analitičara tvrdio da je al-Zawahiri postao prestar i nemoćan, činilo se da pokušava preustrojiti al-Qaedu u partnerstvu s talibanima nakon što su oni u kolovozu prošle godine preuzeli kontrolu nad Afganistanom. 

„Pravda je zadovoljena i ovog terorističkog vođe više nema“, rekao je američki predsjednik Joe Biden pri objavi atentata u Kabulu, gdje se al-Zawahiri navodno krio nakon nekoliko godina provedenih na afganistansko-pakistanskoj granici.

Bin Ladenov liječnik

Prije no što je se okrenuo disidentskoj politici, al-Zawahiri je odrastao u udobnom kućanstvu u Kairu. 

Kao mlad se pridružio radikalnoj egipatskoj islamističkoj zajednici te je navodno uhićen već s 15 godina zbog pridruživanja ilegalnom Muslimanskom bratstvu. 

U Egiptu je proveo tri godine u zatvoru, a 1981. ga se povezivalo s ubojstvom predsjednika Anwara Sadata i masakrom inozemnih turista u Luxoru 1997. godine. 

Nakon toga se povezao s bin Ladenom u Afganistanu i postao glavni strateg Al-Qaede, ali i Osamin osobni liječnik. 

Bio je jedan od pet potpisnika bin Ladenove 'fetve' iz 1998. koja je pozvala na napade na Amerikance, a potom se počeo stalno pojavljivati uz čelnika al-Qaede.

Njegova česta uloga bila je motivirati članove terorističke skupine videoporukama, prijeteći prstom u zraku. Kao bin Laden, al-Zawahiri je nestao nakon napada 11. rujna, preživio je nekoliko pokušaja atentata i svaki put bi se ponovno pojavio nakon izvješća da je ubijen. 

SAD ga nije gubio iz vida te je za njegovu glavu još zbog napada 1998. u Africi nudio 25 milijuna dolara nagrade. 

U sjeni Islamske države

Al-Zawahiri je preuzeo Al-Qaedu 2011. nakon što je američka vojska upala u pakistanski dom bin Ladena i usmrtila ga. 

Novi džihadistički čelnik kretao se oko afganistansko-pakistanske granice, naslijedivši organizaciju umanjene moći koja je djelovala u sjeni Islamske države. 

Ipak, al-Qaeda je uspjela ostati prijetnja kroz svoje filijale u Jemenu, Africi i istočnoj Aziji. 

Analitičari su al-Zawahirijevo vodstvo opisivali kao savjetodavno, ne kao koherentno, centralizirano zapovjedništvo. 

Nikad nije prestao javno prijetiti svojim neprijateljima te je održavao savezništvo s onima, poput talibana, koji nisu podržavali metode Islamske države, terorističke organizacije koja je eliminirala i same muslimane. 

Novi zamah s talibanima

Povratak talibana na vlast u Afganistanu dala je al-Qaedi novu nadu u budućnost. 

Izvješće Ujedinjenih naroda iz srpnja pokazalo je da je al-Zawahiri nedavno pokazivao „povećan komfor i sposobnost komunikacije“ s bliskim saveznicima u talibanskoj vladi. 

U tom dokumentu stoji kako je bilo malo izgledno da će al-Zawahiri pokretati nove međunarodne napade jer bi to osramotilo vladu u Kabulu. 

Usprkos tome, „međunarodni kontekst odgovara al-Qaedi koja planira ponovno biti prepoznata kao predvodnica globalnog džihada“, pisao je UN.  (Hina)