Naoružani napadač sa svastikom na majici ubio je 15 ljudi, među njima 11 djece, i ranio njih 24 u školi u Rusiji u ponedjeljak prije nego što je počinio samoubojstvo, rekli su istražitelji.

Vlasti su objavile da je napadač, muškarac Artem Kazancov u ranim tridesetima, ubio dvojicu zaštitara, a zatim počeo pucati na učenike i nastavnike u školi broj 88 u gradu Iževsku u kojoj je nekoć bio učenik.

Rusko istražno povjerenstvo, koje se bavi teškim zločinima, priopćilo je da "istražitelji sada...provode pretragu njegove rezidencije i proučavaju osobnost napadača, njegove stavove i okolinu".

"Provjerava se njegova privrženost neofašističkim stavovima i nacističkoj ideologiji", dodaju.

Istražitelji su objavili da je napadač nosio fantomku, a na kratkoj objavljenoj videosnimci vidi se kako leži na podu učionice, potpuno u crnom, s crvenom svastikom na svojoj majici.

Istražno povjerenstvo priopćilo je da su ranjene 24 osobe, od kojih 22 djece.

Regionalni guverner Aleksander Brečalov rekao je da su kirurzi izveli niz operacija.

Guverner je rekao da je napadač bio registriran u "psiho-neurološkoj" ustanovi za liječenje. Istražitelji su rekli da je muškarac bio naoružan s dva pištolja i velikom količinom streljiva.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da predsjednik Vladimir Putin "duboko žali" zbog ubijenih. Incident je opisao kao "teroristički čin osobe koja izgleda pripada neofašističkoj organizaciji ili skupini".

Peskov je rekao da su liječnici, psiholozi i neurokirurzi po Putinovom nalogu poslani na mjesto pucnjave u Iževsk, oko 970 kilometara istočno od Moskve. (Hina/iPress)