Snažna eksplozija u središtu žive pješačke zone u središtu Istanbula odnijela je ljudske živote i ozlijedila više osoba, a brojni građani koji su se ondje zatekli pobjegli su u panici, rekao je predstavnik lokalne vlasti, a snimke su objavili i turski mediji. Mediji javljaju kakko je najmanje šestero ljudi poginulo dok je ranjeno njih 53.

Državna televizija TRT i drugi mediji pokazali su snimke vozila hitne pomoći te policije u istanbulskoj ulici Istiklal u četvrti Beyoglu, javlja Reuters.

"Ima mrtvih i ozlijeđenih", objavio je guverner Istanbula Ali Yerlikaya na Twitteru.

Državna novinska agencija Anadolu prenosi da uzrok eksplozije nije poznat.

Eksplozija se dogodila nešto iza 16 sati u trenutku kada je izuzetno živo u ulici Istiqlal, izvijestio je tv kanal NTV koji prenosi da ima "ranjenih".

Obližnja policijska postaja objavila je da su na mjesto eksplozije poslali svo raspoloživo ljudstvo.

Turski ogranak američke televizijske mreže CNN javlja da je 11 osoba ozlijeđeno.

Turska je bila meta bombaških napada između 2015. i 2017. godine koje su počinili pripadnici džihadističke Islamske države i zabranjenih kurdskih skupina.  

MVEP: U eksploziji u Istanbulu nema stradalih hrvatskih državljana

Prema zasad dostupnim informacijama, nema službenih podataka da je u eksploziji u Istanbulu stradao netko od hrvatskih državljana, priopćilo je u nedjelju Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP).

Zasad nisu poznate okolnosti eksplozije, ali je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ocijenio da je riječ o terorističkom napadu.

MVEP je priopćio da hrvatsko veleposlanstvo u Ankari, zajedno s generalnim konzulatom u Istanbulu, prati situaciju te je u stalnom kontaktu s nadležnim tijelima.

U priopćenju se dodaje da je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u ime ministarstva i svoje osobno izrazio turskom ministru vanjskih poslova Mevlutu Cavusogluu sućut te nadu u brz oporavak ozlijeđenih. Naglasio je kako su Hrvatska i hrvatski narod solidarni s Turskom i svim njenim građanima. (Hina/iPress)