Talijanski sud u srijedu je bivšeg premijera Silvija Berlusconija oslobodio optužbi za podmićivanje svjedoka u slučaju maloljetničke prostitucije koji je više od desetljeća pratio tog konzervativnog političara.

Berlusconi je optužen da je potplatio 24 osobe, većinom mlade goste na njegovim 'Bunga Bunga' zabavama, kako bi lažno svjedočili u prethodnom suđenju gdje je bio optužen za plaćanje seksa 17-godišnjoj marokanskoj plesačici u noćnom klubu.

Optužbi je oslobođeno i ostalih 28 optuženika u istom slučaju.

Tužitelji su za Berlusconija, čija je stranka Forza Italia sastavni dio vladajuće talijanske konzervativne koalicije premijerke Giorgie Meloni, tražili šestogodišnju zatvorsku kaznu.

Berlusconi (86) je odbacio optužbe i rekao da je žrtva višegodišnje zavjere sudaca da ga izbace iz politike.

Skandal oko 'Bunga Bunga' zabava pridonio je Berlusconijevu padu s mjesta premijera 2011., što je predstavljalo kraj njegove četvrte vlade.

Na kraju je oslobođen u prvom slučaju, a žalbeni sud je presudio da, iako je platio tinejdžerici za seks, nije bilo dokaza da je znao da je maloljetna. Ponovno se našao na optuženičkoj klupi nakon što je optužen za podmićivanje svjedoka. (Hina)