Američki predsjednik Joe Biden u ponedjeljak je tijekom svog nenajavljenog posjeta Kijevu prošetao središtem tog grada s ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskijem, obećavši da će biti uz Ukrajinu koliko god bude potrebno.

Biden i Zelenskij koračali su rame uz rame do kijevske katedrale dok su se u pozadini čule sirene za zračnu opasnost. 

"Kad je Vladimir Putin pokrenuo svoju invaziju prije gotovo godinu dana, mislio je da je Ukrajina slaba i da je zapad podijeljen. Mislio je da može izdržati duže od nas. Ali bio je u krivu", rekao je Biden i najavio da američka podrška neće prestati. 

"Cijena koju je Ukrajina morala platiti izuzetno je visoka. Žrtve su bile prevelike. Znamo da će pred nama biti teški dani, tjedni i godine“. 

Američki predsjednik obećao je novu vojnu pomoć vrijednu 500 milijuna dolara koja uključuje topničko streljivo, protuoklopne sustave i protuzračne radare. Najavio je i strože sankcije Rusiji.

"Ovaj posjet predsjednika SAD-a Ukrajini, prvi nakon 15 godina, najvažniji je posjet u cijeloj povijesti ukrajinsko-američkih odnosa", rekao je Zelenskij. Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba posjet je nazvao signalom Rusiji da je se više "nitko ne boji". U petak 24. veljače bit će godina dana od početka ruskog napada. 

Reuters piše kako je Bidenov posjet tempiran uoči Putinovog velikog obraćanja u utorak, za koje su ruske televizije već počele odbrojavanje. Ruski predsjednik trebao bi iznijeti ciljeve za drugu godinu onoga što je u Rusiji počelo kao „specijalna vojna operacija“, a sada je „proxy“ rat protiv Sjedinjenih Država i NATO-a.

"Kremlj će to naravno protumačiti kao dodatni dokaz da su se SAD kladile na strateški poraz Rusije u ratu i da se sam on nepovratno pretvorio u sukob između Rusije i zapada", rekla je Tatjana Stanovaja, ruska politička analitičarka. 

Svjetski mediji poput France 24 i Al Jazeere prenose riječi savjetnika Bijele kuće za sigurnost Jakea Sullivana da je SAD obavijestio Kremlj o posjetu američkog predsjednika Kijevu „nekoliko sati“ prije njegovog dolaska. 

Biden u utorak ima zakazan posjet Poljskoj, pa je dio medija predviđao da bi se mogao dogoditi i posjet Ukrajini, što je Bijela kuća odbacivala, piše New York Times. Ured predsjednika u nedjelju je objavio raspored za ponedjeljak koji je sugerirao da je on i dalje u Washingtonu i da će u ponedjeljak navečer letjeti za Varšavu. 

On je tada već bio na drugom kraju svijeta, nakon što je u 4 ujutro u nedjelju poletio za Europu, piše američki medij. Američka delegacija ukrajinsku granicu prešla je vlakom, putujući gotovo deset sati prema Kijevu. 

Signal podrške u ponedjeljak dobiva i Moskva u koju stiže kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi. Kina je javno dosad ostala neutralna po pitanju ruske invazije, a Washington proteklih dana izražava zabrinutost da bi Peking mogao Rusiju početi opskrbljivati oružjem. Zelenskij je u ponedjeljak, u razgovoru za Die Welt, upozorio da bi to moglo započeti svjetski rat.

Bidenov vikend: Crkva, večera i tajan posjet Kijevu

Možda najpoznatiji čovjek na svijetu, američki predsjednik Joe Biden, u ponedjeljak je nenajavljim posjetom Ukrajini iznenadio svjetske medije i vošingtonske kuloare.

Biden je izgledao smiren kad se pojavio u Kijevu. Ali su za ostvarenje toga putovanja bile potrebne prave vojne, diplomatske i medijske vratolomije. 

U srcu misije bilo je smišljeno zavaravanje. 

Biden je po planu kasno u ponedjeljak trebao poletjeti prema Poljskoj u povodu prve godišnjice ruske invazije na Ukrajinu. Modificirani Boeing 747 koji koristi kao predsjednički zrakoplov Air Force One za duga putovanja, 13-člana medijska ekipa koja ga prati, cijela svita pomoćnika i osiguranje bili su spremni.

Budući da je sve bilo spremno za jako simboličan posjet, Biden je cijeli vikend u javnosti bio vrlo opušten. 

U subotu poslijepodne bio je u crkvi nakon čega je posjetio Nacionalni muzej američke povijesti sa suprugom Jill i potom večerao u restoranu Red Hen. 

Nedjelja je bila predviđena za odmor. Ili barem je tako svijet, uključujući stotine novinara koji prate Bijelu kuću, mislio.

Do tada su 80-godišnji Biden, šačica najbližih suradnika i samo dvoje novinara, već bili na putu prema Kijevu, kamo su stigli rano u ponedjeljak ujutro. 

Rusi su znali 

Kako su zapravo putovali još je tajna.

Velik broj europskih dužnosnika doputovao je u Kijev iz Poljske vlakom, ali općenito se nije smatralo vjerojatnim da bi jedan američki predsjednik, s pomoćnikom sa šiframa za nuklearno oružje, proveo sate u vlaku.

Putovanje zrakoplovom može isto tako biti komplicirano s obzirom na svakodnevne zračne bitke i raketne napade u Ukrajini.

Nije poznato jesu li američke snage, zračne ili kopnene, ušle u Ukrajinu kako bi ga štitile ili je li ukrajinska vojska, koja usko surađuje s američkim kolegama, osiguravala teren.

No Bijela kuća objavila je da je bio uspostavljen direktan kontakt s Moskvom pred sam Bidenov dolazak, navodno u obliku strogog upozorenja. 

"Obavijestili smo Ruse da će predsjednik Biden doputovati u Kijev. To smo učinili nekoliko sati prije njegova polaska kako ne bi došlo do sukoba", rekao je savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan.

"Zbog osjetljive prirode te komunikacije, neću ulaziti u to kako su odgovorili niti kakva je točno bila priroda poruke."

Bijela kuća je rekla da će sve pojedinosti biti objavljene kasnije. 

Američki predsjednici i prije su znali posjetiti opasne zone, odnosno Afganistan i Irak za vrijeme rata. No u tim slučajevima predsjednici su dolazili u velike baze koje je kontrolirala američka vojska.

Ovo je bio "povijesni posjet, nezapamćen u suvremeno doba", posjet zemlji u ratu u kojoj nema američkih snaga, rekao je Sullivan, koji je bio u Bidenovoj pratnji.

Biden je otputovao iz Kijeva u jednako tajnovitim okolnostima, po novinaru koji je bio u njegovoj pratnji umjesto novinarske ekipe koja ga obično prati. 

Kada su Amerikanci doznali za tu vijest, Biden, kojega se sada po planu očekuje u Poljskoj, već je napisao na Twitteru: "Kijev mi je osvojio srce."  (Hina)