Ispuštanje obrađene vode iz oštećene nuklearne elektrane Fukushime Daiichi, na sjeveroistoku Japana, u Tihi ocean treba početi u četvrtak "ako to dopuste vremenski uvjeti", rekao je u utorak japanski premijer Fumio Kishida.

Taj je plan početkom srpnja odobrila Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) i Tokio tvrdi da on neće ugroziti okoliš i ljudsko zdravlje. No operacija, koja će potrajati desetljećima, potiče veliku zabrinutost i kritiku, osobito Kine.

Tokio planira postupno ispustiti iz Fukushime u Tihi ocean više od 1,3 milijuna tona vode od kiše, podzemnih voda i vode za hlađenje reaktora u kojima je počela fuzija nakon cunamija u ožujku 2011. koji je poharao sjeveroistočnu obalu zemlje.

Ta je voda prethodno obrađena kako bi se iz nje uklonile radioaktivne tvari, osim tricija, koji se nije mogao izdvojiti s postojećom tehnologijom.

Samo su visoke koncentracije tricija štetne za zdravlje, poručili su stručnjaci.

Tepco, operater Fukushime, planira da će se ispuštanje vode u ocean protegnuti do početka 2050.-ih, jer je najveća količina koju mogu ispuštati na dan 500.000 litara, uz razrjeđivanje kako bi se stupanj radioaktivnosti vode s tricijem smanjio znatno ispod nacionalnih normi za tu kategoriju.

Strah za ugled proizvoda

Japan tvrdi da ova operacija neće ni na koji način ugroziti morski okoliš i ljudsko zdravlje. IAEA koja nadzire operaciju, istog je mišljenja i u srpnju je dala odobrenje.

Japanska ribarska industrija ipak strahuje od loših posljedica na ugled svojih proizvoda među japanskim i stranim potrošačima.

"Naše stajalište je nepromijenjeno, i nadalje se protivimo ispuštanju", rekao je u ponedjeljak predstavnik japanske ribarske industrije Masanobu Sakamoto nakon sastanka s Kishidom.

"Rekao sam mu da znanstvena sigurnost ne mora nužno odgovarati osjećaju sigurnosti u društvu. Bojimo se da će se narušiti ugled naših proizvoda" kada ispuštanje počne, dodao je.

Kishida koji je u nedjelju posjetio elektranu u Fukushimi, podsjetio je da je za ribare osigurana pomoć od 190 milijuna eura kako bi se mogli nositi s negativnim posljedicama za ugled njihovih proizvoda.

Kina osobito oštro kritizira japanski projekt. Peking je prošlog mjeseca zabranio uvoz hrane iz deset japanskih departmana, pa tako iz Fukushime, i uveo je ispitivanje radioaktivnosti proizvoda iz ostatka zemlje.

Peking 'iskorištava' situaciju 

Japan će tražiti ukidanje trgovinskih ograničenja iznošenjem "znanstvenih dokaza", istaknuo je u utorak Kishida.

Ujedno je najavio mjere za pomoć japanskom ribarstvu kojima će se poticati domaća proizvodnja i potrošnja i pronalaziti nova tržišta.

Kineski strah zbog radioaktivnosti vode iz Fukushime možda je iskren, ali oštar ton se možda može protumačiti i geopolitičkom i gospodarskom napetosti između Pekinga i Tokija, ocijenio je James Brady, analitičar u istraživačkom institutu Teneu.

Zbog "višedimenzionalne prirode" problema u vezi s vodom iz Fukushime, "Peking je može iskorištavati" na više načina, rekao je Brady u razgovoru za AFP.

Kina tako može pokušati "produbiti" nutarnje podjele u Japanu o toj temi, činiti "stanoviti pritisak" na japansku vanjsku trgovinu, pa i pokušati omesti zatopljenje veza Tokija i Seula, misli promatrač.

I Južnokorejci su zabrinuti, premda vlada u Seulu, koja je nedavno poboljšala odnose s Tokiom, nije imala primjedaba na japanski plan. (Hina)