Izrael je u nedjelju nastavio rat kako bi slomio Hamas, gotovo mjesec dana nakon najgoreg napada u njegovoj povijesti, a palestinska militantna skupina objavila da je izraelsko bombardiranje u Gazi ubilo desetke ljudi.

Borbe i dalje bjesne u gusto naseljenoj Gazi, unatoč pozivima arapskih zemalja i očajnih civila na prekid vatre nakon 30 dana rata.

Ministarstvo zdravstva u Gazi priopćilo je da je u izraelskom bombardiranju izbjegličkog logora Al-Maghazi u središtu Gaze kasno u subotu poginulo 30 ljudi, a očevidac je izvijestio o poginuloj djeci i uništenim kućama.

"U izraelskom zračnom napadu gađana je kuća mojih susjeda u logoru Al-Maghazi, moja kuća se djelomično srušila", rekao je Mohammed Alaloul, 37, novinar koji radi za tursku agenciju Anadolu.

Alaloul je za AFP rekao da su njegov 13-godišnji sin Ahmed i njegov četverogodišnji sin Qais ubijeni u bombardiranju, zajedno s njegovim bratom. Ozlijeđeni su mu supruga, majka i još dvoje djece.

Izraelske snage bore se unutar Gaze, a vojni glasnogovornik rekao je da provjeravaju jesu li izraelske snage djelovale u tom području u vrijeme bombardiranja.

Od šokantnog napada Hamasa 7. listopada, za koji izraelski dužnosnici kažu da je ubio 1400 ljudi, uglavnom civila, Izrael je bombardirao pojas Gaze koji drži pod opsadom.

Hamas je tijekom napada oteo više od 240 izraelskih i stranih talaca, a izraelski premijer Benjamin Netanyahu odbio je prijedloge o primirju dok ih islamistička skupina sve ne oslobodi.

Izrael kaže da je pogodio 12.000 ciljeva diljem palestinskog teritorija od 7. listopada, tijekom jedne od najžešćih kampanja bombardiranja u posljednje vrijeme.

Ministarstvo zdravstva u Gazi kaže da je više od 9480 stanovnika Gaze, većinom žena i djece, ubijeno u izraelskim napadima i sve intenzivnijoj kopnenoj kampanji.

Hamas je u priopćenju objavljenom na Telegramu rekao da je Izrael "izravno" bombardirao domove građana, dodajući da su većina mrtvih žene i djeca.

Dok rat ulazi u peti tjedan, američki državni tajnik Antony Blinken nastavlja svoju turneju po Bliskom istoku u nedjelju posjetom Turskoj. Ankara je pooštrila ton prema Izraelu i njegovim zapadnim pristašama s porastom broja žrtava u Gazi.

Blinken se suočio s rastućim bijesom na sastancima s arapskim ministrima vanjskih poslova u Jordanu u subotu, gdje je ponovno potvrdio potporu SAD-a "humanitarnim pauzama" kako bi se osiguralo da očajni civili dobiju pomoć, dan nakon što je Netanyahu odbacio ideju.

Egipatski ministar vanjskih poslova Sameh Shoukry, čija je zemlja djelovala kao jedini kanal za strance da pobjegnu iz Pojasa Gaze i za ulazak pomoći, pozvao je na "trenutni i sveobuhvatni prekid vatre".

Hamas je kasno u subotu priopćio da je evakuacija državljana s dvojnim državljanstvom i stranaca iz Gaze obustavljena dok Izrael ne pusti neke ranjene Palestince da dođu do Rafaha kako bi mogli prijeći granicu na bolničko liječenje u Egipat.

Visoki dužnosnik Bijele kuće rekao je da je Hamas pokušao iskoristiti dogovor uz posredovanje SAD-a o otvaranju egipatskog graničnog prijelaza kako bi izvukao svoje snage.

"To je jednostavno bilo neprihvatljivo za Egipat, za nas, za Izrael", rekao je dužnosnik.

Palestinska saveznica Turska u subotu je priopćila da opoziva svog veleposlanika u Izraelu i prekida kontakte s Netanyahuom u znak protesta zbog krvoprolića u Gazi.

Turska je popravljala narušene odnose s Izraelom sve do prošlomjesečnog početka rata između Izraela i Hamasa.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je novinarima da smatra Netanyahua osobno odgovornim za sve veći broj civilnih žrtava u Gazi.

"Netanyahu više nije netko s kim možemo razgovarati. Otpisali smo ga", citiraju turski mediji Erdoganove riječi.

Glasnogovornik izraelskog ministarstva vanjskih poslova Lior Haiat rekao je da je taj potez "još jedan korak turskog predsjednika kojim se svrstava na stranu terorističke organizacije Hamas".

Načelnik izraelskog stožera general-pukovnik Herzi Halevi posjetio je u subotu snage unutar Gaze nakon što su dovršili opkoljavanje grada Gaze, koji se nalazi sjeverno od kampa Al-Maghazi pogođenog u subotu u noći.

Ministar obrane Yoav Gallant rekao je da se izraelske snage "žestoko bore" južno i sjeverno od grada Gaze i da su "ušle u naseljena područja".

Vojska je rekla da je pokrenula "ciljani napad" kako bi otkrila tunele i uklonila eksplozivne zamke u južnoj Gazi, gdje je već napadala, ali je rijetko slala snage.

"Snage su naišle na terorističku ćeliju koja je izlazila iz tunela. Kao odgovor, snage su ispalile granate prema teroristima i ubile ih", rečeno je.

U razgovoru s glavnim američkim diplomatom, jordanski kralj Abdulah II istaknuo je da je "jedini način da se okonča palestinsko-izraelski sukob rad na političkom horizontu za postizanje pravednog i sveobuhvatnog mira temeljenog na rješenju s dvije države".

Američka administracija rekla je da i ona podupire palestinsku državu uz Izrael, ali Netanyahuova tvrdo desna vlada se nepomirljivo protivi. (Hina)