Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) rekla je da je bolnica u Gazi slična groblju i da se tijela mrtvih teško mogu pokopati, prenosi u utorak BBC.

Bolnica Al-Shifa na sjeveru Gaze zadnjih je nekoliko dana na prvoj crti intenzivnih borbi, dok Izraelske obrambene snage (IDF) odlučno tvrde da se u tunelima ispod bolnice nalazi Hamasovo zapovjedništvo. Hamas i bolnica to opovrgavaju.

Glasnogovornik WHO-a Christian Lindmeier kaže da je u bolnici i dalje preko 600 ljudi.

„U bolnici ima mrtvih tijela koja nitko ne može zbrinuti, pa čak ni pokopati ili odnijeti u mrtvačnicu“, kaže. „Bolnica više uopće ne radi normalno. Praktički je postala groblje“, dodao je Lindmeier.

Liječnici kažu i da se u bolnici tijela gomilaju i trule.

Direktor bolnice Mohamed Abu Selmia rekao je za BBC da izraelske vlasti još uvijek nisu dopustile da se tijela u raspadu iznesu iz bolnice pa su psi počeli ulaziti i jesti trupla.

Raste i zabrinutost oko sudbine desetaka prerano rođene djece koja se više ne mogu oslanjati na inkubatore zbog prekida u opskrbi strujom.

Selmia kaže da je sedmero novorođenčadi već umrlo zbog nedostatka kisika.

On je za agenciju AFP rekao da je najmanje 179 tijela pokopano u utorak u zajedničku grobnicu iskopanu u kompleksu bolnice al-Shifa, među njima i sedam beba.

Naglasio je da su u utorak umrli jedan muškarac i jedna žena na odjelu intenzivne skrbi, što je ukupno već 29 umrlih pacijenata na tom odjelu otkad je u subotu prekinuta struja.

Izraelska vojska kaže da koordinira transfer inkubatora u Gazu, kako bi se mogla evakuirati novorođenčad.

I Mark Regev, visoki savjetnik izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, izjavio je da Izrael nudi „praktična rješenja“ kako bi se novorođenčad evakuirala i optužio je Hamas za nesuradnju.

Izraelske obrambene snage (IDF) navode kako su unutar džamije u Gazi pronašle tunele terorista. - Vojnici IDF-a su tijekom kopnenih operacija u džamiji u Pojasu Gaze otkrili otvor za teroristički tunel, a Hamasovo skladište oružja otkriveno je u tunelu ispod bolnice u Gazi. (Hina)