Izraelska vlada podržala je u srijedu dogovor s Hamasom o oslobađanju 50 žena i djece koje palestinski militanti drže u Gazi kao taoce u zamjenu za četverodnevni prekid borbi, priopćili su iz ureda izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.

Katarski dužnosnici, koji su uz Sjedinjene Države posredovali u pregovorima između Izraela i Hamasa, danima su govorili da su suprotstavljene strane vrlo blizu dogovora.

Sporazum će predstavljati prvo primirje u ratu u kojem su izraelska bombardiranja sravnila dijelove Gaze kojom vlada Hamas. Prema podacima vlasti u Gazi, u tim je napadima ubijeno 13 300 civila u gusto naseljenoj enklavi, a oko dvije trećine od 2,3 milijuna stanovnika ostalo je bez krova nad glavom.

Prije nego je okupio Vladu u punom sastavu, Netanyahu je u utorak održao konzultacije o sporazumu sa svojim ratnim kabinetom i širim kabinetom za nacionalnu sigurnost. Prema izraelskim izvorima, Hamas drži više od 200 talaca, zatočenih 7. listopada, kad su njegovi borci upali u Izrael i ubili 1200 ljudi.

Uoči objave o prihvaćanju sporazuma, Netanyahu je rekao da je intervencija američkog predsjednika Joea Bidena pomogla poboljšati okvirni dogovor tako da uključuje više talaca i manje ustupaka.

No, Netanyahu je rekao da se izraelska misija nije promijenila.

"U ratu smo i nastavit ćemo ratovati dok ne postignemo sve svoje ciljeve. Uništiti Hamas, vratiti sve naše taoce i osigurati da nijedan entitet u Gazi ne može prijetiti Izraelu", rekao je u snimljenoj poruci na početku sastanka Vlade.

Američki dužnosnik upućen u razgovore rekao je prije potvrde o postizanju sporazuma da će on uključivati razmjenu 150 palestinskih zarobljenika.

Prekid borbi bi također omogućio dostavu humanitarne pomoći u Gazu.

Hamas priopćenjem potvrdio sporazum s Izraelom o puštanju talaca

Hamas i Izrael dogovorili su se prekinuti sve borbe u Gazi na četiri dana u sklopu sporazuma prema kojem će Hamas osloboditi 50 žena i djece koji su držani kao taoci, u zamjenu za oslobađanje 150 palestinskih žena i djece iz izraelskih zatvora, priopćila je u srijedu palestinska militantna skupina.

Dogovor će omogućiti stotinama kamiona s humanitarnom pomoći, medicinskom opremom i gorivom da uđu u sve dijelove pojasa Gaze, dodaje se u priopćenju.

Neimenovani visoki američki dužnosnik je za Reuters rekao da će među taocima koji će biti pušteni iz zatočeništva u Gazi biti i tri američke državljanke. Radi se o dvije žene i trogodišnjoj djevojčici čiji su roditelji ubijeni u Hamasovom napadu u južnom dijelu Izraela, kojim je započeo ovaj krvavi sukob.

Dužnosnik je rekao da bi puštanje taoca trebalo početi unutar 24 sata od objave sporazuma, a da će prve zatočene osobe vjerojatno biti oslobođene u četvrtak ujutro.

"Predviđamo da će ih biti i više od 50 puštenih, ali ne znam koliko će ih doista biti. Način na koji je sporazum strukturiran trebao bi potaknuti oslobađanje svih zatočenih osoba", izjavio je dužnosnik.

Dužnosnici se nadaju da će prekid borbi biti primijenjen i u sjevernom dijelu Izraela, gdje je došlo do sukoba između izraelske vojske i Hezbollaha. Ujedno, strogi inspekcijski režim bi trebao osigurati da Hamas stanku u borbenim aktivnostima iskoristi za ponovno naoružavanje svojih boraca u Gazi. (Hina)