Sjedinjene Države i Velika Britanija započele su napade na ciljeve povezane s Hutima u Jemenu, izjavila su četiri američka dužnosnika za Reuters u četvrtak.

To je prvi put da su napadi pokrenuti protiv skupine koju podupire Iran, a otkako je krajem prošle godine počela gađati međunarodne brodove u Crvenom moru. Huti, koji kontroliraju veći dio Jemena, gađaju brodske rute na Crvenom moru kako bi iskazali podršku Hamasu, palestinskoj islamističkoj skupini. Pritom, napadi su prekinuli međunarodnu trgovinu na ključnoj ruti između Europe i Azije koja čini oko 15 posto svjetskog brodskog prometa.

Vjeruje se da su ovo prvi udari koje su Sjedinjene Države izvele protiv Huta u Jemenu od 2016. godine, napominje Reuters. Dužnosnici, koji su željeli ostati anonimni, rekli su da se uskoro očekuje službeno priopćenje u kojem će biti navedeni detalji o udarima.

No, otkrili su da su napadi izvedeni sa zrakoplovima, brodovima i podmornicama, da su Australija, Kanada, Bahrein i Nizozemska pružile potporu operaciji, a da je ciljano više od desetak lokacija.

Glavni grad Sana, kao i gradovi Saada i Zamar te pokrajina Al-Hudaida samo su neki od ciljeva napada, potvrdio je dužnosnik Huta, nazvavši te napade "američko-cionističko-britanskom agresijom".

Svjedoci su za Reuters otkrili da su napadi bili usmjereni na vojnu bazu u blizini zračne luke glavnog grada, vojnu lokaciju u blizini zračne luke grada Taiz, pomorsku bazu u Al-Hudaidi i vojne lokacije u pokrajini Hadža.

Ranije u četvrtak, vođa Huta je izjavio da svaki američki napad na tu skupinu neće proći bez odgovora.

Huti, koji su zauzeli veći dio Jemena u građanskom ratu, obećali su da će napadati brodove povezane s Izraelom ili koji idu prema izraelskim lukama. Međutim, mnogi od ciljanih brodova nisu imali veze s Izraelom.

Američka vojska priopćila je u četvrtak da su Huti ispalili protubrodsku balističku raketu na međunarodne brodske putove u Adenskom zaljevu, što je 27. napad te skupine od 19. studenog.

Rusija traži sastanak Vijeća sigurnosti UN-a zbog američko-britanskih napada na Jemen

Rusija je zatražila hitan sastanak Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda u petak kako bi se raspravljalo o vojnim napadima Sjedinjenih Država i Velike Britanije na Jemen, koje su oštro osudili Iran i oružana skupina Hezbolah.

Sjedinjene Države i Britanija pokrenule su napade iz zraka i s mora na vojne ciljeve hutijevaca u Jemenu kao odgovor na napade na brodove u Crvenom moru, što je dramatično regionalno proširenje rata Izraela i Hamasa u Gazi.

Glasnogovornik jemenskih hutijevaca rekao je da nema opravdanja za američko-britanski napad i rekao je da će skupina koju podržava Iran nastaviti gađati brodove koji plove prema Izraelu.

Iran je u petak rekao da osuđuje američko-britanski napad, upozoravajući da će on potaknuti "nesigurnost i nestabilnost" u regiji, izvijestili su iranski državni mediji.

"Ovi napadi su jasno kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Jemena i kršenje međunarodnih zakona", dodao je.

Moćna libanonska oružana skupina Hezbolah priopćila je u petak da osuđuje američko-britanski napad na Jemen. Skupina koja je povezana s Iranom dodala je da "američka agresija još jednom potvrđuje da su SAD ravnopravni partner u tragedijama i masakrima koje je počinio cionistički neprijatelj u Gazi i regiji", stoji u priopćenju.

Nekoliko desetaka antiratnih aktivista okupilo se na Times Squareu u New Yorku i ispred Bijele kuće kasno u četvrtak kako bi prosvjedovali protiv američkih i britanskih napada, rekavši da taj korak prijeti širenjem rata u Gazi.

Napadi su pokrenuti kao odgovor na napade hutijevaca na brodove u Crvenom moru, za koje pokret kaže da predstavljaju potporu Palestincima pod opsadom Izraela u Gazi kojom upravlja Hamas.

Prosvjednici na Times Squareu uzvikivali su slogane poput "dalje ruke od Bliskog istoka", "dalje ruke od Jemena" i "dalje ruke od Gaze".

Demonstranti u blizini Bijele kuće mahali su palestinskim zastavama i nosili transparente na kojima je pisalo "Oslobodite Palestinu" i "prestanite bombardirati Jemen".

Napadi u Jemenu predstavljaju jednu od dosad najdramatičnijih demonstracija širenja rata u Gazi otkako je izbio u listopadu, iako su SAD i njegovi saveznici u zajedničkoj izjavi rekli da nemaju namjere eskalirati napetosti.

Hutijevci koje podržava Iran, a koji kontroliraju većinu Jemena, gađali su komercijalne brodove u Crvenom moru bespilotnim letjelicama i projektilima, prisiljavajući brodare da promijene kurs i idu dužim rutama. (Hina)