Izrael je priopćio da je odobrio ponovno otvaranje prijelaza Erez u sjevernoj Gazi i privremeno korištenje luke Ashdod u južnom Izraelu, nakon zahtjeva SAD-a da se povećaju isporuke humanitarne pomoći u Gazu.

Tijekom razgovora s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom u četvrtak navečer, američki predsjednik Joe Biden zahtijevao je "specifične, konkretne" korake za ublažavanje humanitarne krize u Gazi, rekavši da bi SAD mogao promijeniti politiku prama Gazi ako Izrael ne poduzme mjere za sigurnost palestinskih civila i humanitarnih djelatnika.

Rastući pritisak na Izrael uslijedio je nakon ubojstva sedam humanitarnih radnika u izraelskom napadu u ponedjeljak navečer, što je izazvalo globalni bijes zbog stalne krize oko isporuka pomoći u opkoljenu enklavu. Na sastanku sigurnosnog kabineta kasno u četvrtak odobreni su hitni koraci za povećanje humanitarne pomoći civilnom stanovništvu u Pojasu Gaze, navodi se u izraelskom priopćenju.

Osim ponovnog otvaranja prijelaza Erez, koji je bio zatvoren otkako je uništen tijekom napada na Izrael 7. listopada, sigurnosni kabinet je također odobrio povećanje jordanske pomoći preko prijelaza Kerem Shalom, stoji u priopćenju. (Hina)