Novi iranski predsjednik, umjereni političar Masoud Pezeškian, potaknuo je nade milijuna Iranaca koji žele više društvenih sloboda i pragmatičniju vanjsku politiku.

Pezeškian je u drugom krugu izbora u petak pobijedio tvrdolinijaša Saeda Džalilija. Njegov trijumf vjerojatno će pozdraviti svjetske sile koje se nadaju miroljubivijem pristupu međunarodnoj zajednici s kojom se Iran spori oko svog nuklearnog programa i podrške paravojnim organizacijama u regiji.

Pezeškian je uspio pobijediti na valu podrške ubrane srednje klase i mladih – pogođenih godinama represije islamističkog režima.

Taj 69-godišnji kardiolog obećao je voditi pragmatičniju vanjsku politiku, ublažiti tenzije u pregovorima oko nuklearnog programa te donijeti društvenu liberalizaciju društva i politički pluralizam.

Pod iranskim dualnim sustavom klerikalne i republikanske vlasti, predsjednik samostalno ne može donositi velike promjene jer glavnu riječ ipak vodi vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei.

No predsjednik može utjecati na ton iranske politike te će biti važan faktor u izboru nasljednika 85-godišnjeg Hamneija.

Pezeškian je vjeran iranskoj teokratskoj vlasti te se ne namjerava suprotstaviti moćnicima sigurnosnog aparata i kleru. U televizijskim debatama i intervjuima obećao je da neće sporiti Hamneijeve politike.

„Ako pokušam, ali ne uspijem ispuniti obećanja iz kampanje, reći ću zbogom politici i neću nastaviti. Nema smisla trošiti naše živote, a ne uspijevati služiti našem dragom narodu”, poručio je Pezeškian biračima.

Vrativši se javnost nakon godina političke izolacije, reformistički kamp predvođen bivšim predsjednikom Mohamadom Hatamijem podržao je Pezeškiana na izborima raspisanima nakon smrti tvrdolinijaškog predsjednika Ebrahima Raisija u padu helikoptera u svibnju.

Pezeškianovi stavovi često su bili suprotni Raisijevima. Bivši Hamneijev učenik postrožio je nadzor nad ženama koje ne poštuju pravila o odijevanju te je zauzeo tvrđi stav u pregovorima sa svjetskim silama.

Pezeškian je obećao i oživjeti posrnulo gospodarstvo, uništeno lošim upravljanjem, korupcijom i američkim sankcijama.

Zastupnik od 2008., Pezeškian je sin Azera i Kurdkinje te podržava prava svih manjina u Iranu. Često je kritizirao gušenje političkog i društvenog otpora u zemlji. No dio Iranaca smatra kako on neće moći donijeti mnogo promjena zbog snage Hamneija i njegovih saveznika.

Novi predsjednik je 2022. od vlasti tražio pojašnjenje oko smrti Mahse Amini, poginule u zatvoru nakon navodnog kršenja pravila o odijevanju, koja je pokrenula prosvjede diljem zemlje. (Hina)