UMAG - Nakon što je iz Klinike 'Fran Mihaljević' danas potvrđeno da je u Istri pet novozaraženih koronavirusom, a čak četiri su bile 7. ožujka na pogrebu oca u obitelji poznatog vinara Coronica u Brtonigli, sa strepnjom se čekaju daljnja testiranja. U pulskoj bolnici je, uz Morena Coronicu, i njegova supruga i majka dok su ostali članovi obitelji u samoizolaciji.

Istra je, sada sa 16 zaraženih, druga po broju oboljelih u Hrvatskoj.

Ni obdukcija o uzrocima smrti vlasnika konobe Astarea Nine Kernjusa, koji se vjerojatno koronavirusom zarazio na tom pogrebu, nije još uvijek gotova. 

Umaški gradonačelnik Vili Bassanese u razgovoru za RTL rekao je kako je virus tu, među građanima, jer je na pogrebu bilo oko 200 ljudi, dio njih iz Italije i Slovenije. - Čak je dio ljudi na pogrebu poslije bio u konobi kod pokojnika, rekao je Bassanese podsjetivši da su preporuke o neokupljanju na vjenčanjima i sporovodima donesena tek dva dana kasnije. - Poduzimamo sve, dezinficiramo sve ulice i trgove, a Umažani se uglavnom vrlo disciplinirano ponašaju i poštuju mjere i vjerujem da će i ubuduće, rekao he gradonačelnik Umaga. 

Kazao je i kako pokušavaju doći do svih koji su bili na sprovodu. U izolaciji su i djelatnici Hitne koji su bili na intervenciji kod preminulog muškarca za kojeg se sumnja da je imao koronavirus.

"Pokušavamo doći do svih koji su bili na sprovodu, ali mislim da je velika većina u samoizolaciji. Eventualno ako postoji netko do koga se nije moglo doći za njima se traga ili nisu trenutno na ovom području. 

Iz Stožera za civilnu zaštitu Istarske županije poslijepodne su izvjestili da su danas uzeti uzorci brisa kod sedam osoba zbog sumnje na koronavirus (COVID-19), te su dostavljeni u Kliniku za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević. (iPress)