U Istri jutros nema novih zaraženih - ukupno ih je utvrđeno 32. Istrana je 29 oboljelo, po jedan zaraženi je iz Austrije i Slovenije, a jedna osoba je preminula. Čeka se nalaz za 21 uzorak brisa iz Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević".

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo IAleksandar Stojanović istaknuo je kako je sve više slučajeva zaraze povezano s pogrebom oca istarskog vinara Morena Coronice 7. ožujka, kao i s okupljanjem u ugostiteljskom objektu u Brtonigli čiji je vlasnik nedavno umro, a bio je pozitivan na koronavirus.

Stojanović je upozorio kako je među zaraženima sve više starijih osoba, koje su i najugroženije na virus.

Zaraženo sve više starijih

"Do sada je prosjek bio 49 godina, sada se povećao na 55. Imamo sve više osoba koje su starije životne dobi i onih koji su u rizičnim skupinama. Na sreću, kod svih osoba koje su hospitalizirane u bolnici imamo blažu klinčku sliku", rekao je.

Ravnateljica pulske Opće bolnice Irena Hrstić kazala je kako od svih zaraženih koji su hospitalizirani samo jedna osoba ima srednje teške simptome bolesti s povećanom potrebom za terapiju kisikom, ali nitko zasad nema potrebu za respiratorom.

Hrstić je rekla kako nitko od zaraženih još nije u potpunosti izliječen, s obzirom da su i prva dva pacijenta iz Labina još uvijek pozitivni premda već deset dana nemaju nikakve simptome.

"Nakon što smo prije par dana preuzeli dva pacijenta iz Istre iz zagrebačke Kliničke bolnice Dubrava, jučer smo preuzeli i dvoje pacijenata iz KBC u Zagrebu nakon potresa. Za sada nemamo najava o potrebi preuzimanja drugih pacijenata", poručila je.

Načelnik županijskog Stožera Dino Kozlevac naglasio je da je sustav u punom pogonu.

"Napregnut je, djelatnici već pomalo osjećaju teret rada u ovim mjesecima. Od danas u svim ambulantama imamo 24-satno dežurstvo liječnika kojima će se građani moći javiti. Pozivam ih da ne idu liječnicima, nego da ih zovu telefonom", istaknuo je Kozlevac.

Svi koji se iz Italije vraćaju u Istru idu u karantenu

Dodao je kako se u posljednje vrijeme bilježi povećani dolazak žitelja istre koji se vraćaju iz Italije, jer su zbog zatvaranja tvrtki dobili godišnje odmore ili otkaze.

"Svi oni idu 14 dana u karantenu. Radi se o velikoj količini ljudi, no mjera karantene je donesena zbog onih neodgovornih ljudi koji se nisu pridržavali pravila samoizolacije", naglasio je.

Kozlevac je kazao kako zasad nema potrebe za uvođenjem policijskog sata, ali su poduzete druge radikalne mjere. Sve one koji su u Istru došli iz drugih hrvatskih područja pozvao je da se što prije vrate kućama, kako ne bi opteretili zdravstveni sustav u Istri.

Iz Hitne pomoći navode kako imaju dovoljno zaštitne opreme, ali su u potrazi za dodatnim zalihama kako u slučaju širenja epidemije ne bi došlo do nestašice.

Od četiri nove osobe, kako je istanuo ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istre Aleksandar Stojanović, tri su povezane s do sada zaraženima, a jedna je došla iz Španjolske.

- Sve je više pozitivnih osoba koje su povezane s pogrebom i područjem Brtonigle i starijih osoba koje su zaražene, što donosi povećan rizik od težih simptoma, rekao je Stojanović.

Prva dva pacijenta iz Labina su još uvijek pozitivni, premda već 10 dana nemaju nikakve simptome. (iPress)