U odnosu na 52 ujutro potvrđene zaraze koronavirusom u ponedjeljak popodne potvrđeno je devet novih zaraženih osoba, pa je u Hrvatskoj dosad utvrđeno ukupno 315 slučajeva, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

"Prema najnovijim podatcima imamo devet potvrđenih bolesnika u Hrvatskoj, ukupan broj je 315. Učinjeno je 2757 testiranja od kojih su 33 u tijeku", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Dodao je kako nema pogoršanja kliničke slike hospitaliziranih bolesnika, pa je u ovom trenutku pet oboljelih osoba na mehaničkoj ventilaciji.

U zdravstvenom sustavu potvrđeno je 15 specijalista koji rade u bolničkom sustavu, a pozitivni su na koronavirus. "Jedan liječnik obiteljske medicine, četiri specijalizanta i tri medicinske sestre", istaknuo je Beroš.

Kazao je kako su provjerili situaciju koja se dogodila u Daruvarskim toplicama, gdje su mediji prenijeli da se tamo okupilo mnogo osoba, pa i starijih.

"U Daruvarskim toplicama na sreću nema oboljelih, nema pozitivnih, a tamo je župan Damir Bajs potpuno opravdano smijenio ravnateljicu zbog rada ugostiteljskog objekta u okviru toplica, što je suprotno mjerama i preporukama Civilnog stožera. Stoga smatramo taj korak potpuno opravdanim", zaključio je Beroš.

Božinović naredio racionalnost u izdavanju dozvola za kretanje

Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davorin Božinović naredio je u ponedjeljak svim pravnim osobama, stožerima civilne zaštite i policiji da budu racionalni u izdavanju dozvola za kretanje.

''To je poanta. Ako ne želite da se zaustave gospodarske aktivnosti, budite racionalni i dajte dozvole. Organizirajte posao da se on može obavljati uz minimalan broj ljudi. To je glavna poruka'', kazao je Božinović.

Ministar je poručio građanima da pomognu sebi kako bi se njima moglo pomoći.

''Svako ovdje mora poći od sebe'', zaključio je Božinović na redovnoj novinskoj konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite.

(Hina)