U Italiji je umrlo još 662 ljudi pa je sada ukupno 8.165 mrtvih od Covida-19, objavila je u četvrtak talijanska Civilna zaštita, dok je Njemačka najavila da će pomoći toj zemlji preuzimanjem najmanje 47 njihovih pacijenata. 

No, čini se da je došlo do greške u podacima agencije jer su u četvrtak izvijestili da nema smrtnih slučajeva u trećoj najteže pogođenoj regiji, Pijemontu. 

Vlasti u Pijemontu pak tvrde da je broj smrtnih slučajeva porastao za 50 u posljednja 24 sata. 

U srijedu je u Italiji umrlo 683 ljudi, u utorak 743, a u ponedjeljak 602. U nedjelju ih je umrlo 650, a u subotu rekordnih 793, što je najveći broj od izbijanja zaraze u toj zemlji 21. veljače. 

Ukupan broj zaraženih u Italiji porastao je za 6153 sa 74.386 na 80.539 što je najveći broj novih slučajeva od 21. ožujka. 

Ukupno je 10.361 oporavljenih u četvrtak, 999 više nego u srijedu. Na intezivnoj njezi sada je 3.612 ljudi, dok ih je jučer bilo 3.489. 

Najpogođenija sjeverna regija Lombardija bilježi porast stradalih i još uvijek se nalazi u kritičnoj situaciji s ukupno 4.861 umrlih i 34.889 zaraženih, odnosno 387 više mrtvih i 2.543 više zaraženih u odnosu na srijedu. 

Njemačka preuzima pacijente iz Italije

Njemačke bolnice preuzet će najmanje 47 oboljelih iz Italije u znak europske solidarnosti, rekao je u četvrtak njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas.

"Stojimo uz naše prijatelje iz Italije. Ovo samo zajedno možemo riješiti", rekao je Maas. 

Uoči očekivanog porasta lokalnih infekcija na koje se njemačke vlasti pripremaju, prva skupina od šest talijanskih pacijenata stigla je u utorak u zračnu luku Leipzig u istočnoj Saskoj. 

Sjeverna Rajna-Vestfalija na zapadu Njemačke također je najavila da će preuzeti 10 talijanskih pacijenata u sljedećim danima. 

Od srijede je u Njemačkoj zaraženo 36.508 ljudi, a umrlo ih je 189, objavio je Institut Robert Koch. 

Broj mrtvih od Covida-19 u Portugalu porastao za 40 posto

Broj mrtvih od Covida-19 u Portugalu u posljednja 24 sata povećao se za 40 posto, po podacima objavljenim u četvrtak.

Portugalske zdravstvene vlasti u četvrtak su objavile da je u toj zemlji od zaraze koronavirusom umrlo još 17 ljudi, te je sada od početka širenja bolesti ukupno 60 umrlih.

Broj potvrđenih slučajeva zaraze povećao se od srijede za 18 posto, te je ukupan broj slučajeva Covida-19 prešao 3500.

U bolnicama su 252 oboljela od kojih 62 trebaju intenzivnu njegu.

Govoreći novinarima u Lisabonu u četvrtak, državni tajnik za zdravstvo Antonio Sales je iskazao zabrinutost zbog ograničenih bolničkih kapaciteta zemlje.

"Od goleme je važnosti da se svi zaraženi ne razbole istovremeno", rekao je ali je napomenuo i da je stanje pod nadzorom.

Prošlog je tjedna Portugal proglasio izvanredno stanje, prvo od ponovne uspostave demokracije u toj zemlji 1976.

Tijekom izvanrednog stanja vlada premijera Antonia Coste ima ovlasti znatno ograničiti slobode građana, medija i tvrtki.

Stroga ograničenja slobode kretanja građana na snazi su najmanje do 2. travnja.

Španjolska nabavila neispravne testove za dijagnosticiranje koronavirusa

Španjolska vlada je namjeravala brzim testiranjem saznati kolika je doista dimenzija zaraze koronavirusom u Španjolskoj, no kupljeni ili donirani testovi ne funkcioniraju dobro, izvijestile su u četvrtak novine El País i El Mundo pozivajući se na neimenovane izvore iz zdravstvene službe.

Više mikrobioloških laboratorija u velikim bolnicama analiziralo je kupljenu opremu.

„Ne detektiraju slučajeve pozitivne na koronavirus kako se očekivalo“, rekla je osoba koja je sudjelovala u testiranju, piše El País.

Brzi testovi bili su naručeni iz kineske kompanije Bioeasy sa sjedištem u Shenzenu, jednom od tehnoloških centara Kine. No testovi isprobani u četvrtak imali su svega 30 postotnu osjetljivost na koronavirus dok bi ona trebala biti iznad 80 posto, rekao je svjedok testiranja.

„S tim učinkom nema smisla pokušavati detektirati koronavirus, odnosno koristiti te testove“, dodala je ta osoba zamolivši za anonimnost.

Te je testove naručilo španjolsko ministarstvo zdravstva.

Odmah nakon objave tekstova u El Paísu i El Mundu oglasilo se kinesko veleposlanstvo u Madridu napomenuvši kako nije riječ o naručenim testovima iz Bioeasya.

„Donacije kineske vlade i drugih subjekata poput Alibaba Groupa ne uključuju proizvode dostavljene od Shenzen Bioeasy Biotechnologya. Kupnja njihovih proizvoda, a koju je najavilo španjolsko ministarstvo zdravstva, je u tijeku a ti proizvodi još uvijek nisu izašli iz Kine“, priopćilo je kinesko veleposlanstvo preko Twittera.

„Kinesko ministarstvo trgovine ponudilo je Španjolskoj listu klasificiranih dobavljača, na kojoj tada Shenzen Bioeasy nije bio uključen. Shenzen Bioeasy još uvijek nije dobio službenu licencu kineske nacionalne administracije za medicinske proizvode, potrebnu za prodaju svojih proizvoda“, dodaje se u priopćenju.

Španjolsko ministarstvo zdravstva je u nedjelju najavilo podjelu 640.000 testova brzog otkrivanja koronavirusa, a početnih 9.000 testova distribuirano je u pokrajinu Madrid, najpogođeniju regiju Španjolske.

„Ne vrijede. Dali su nam 9.000 testova bez provjere, zahvaljujući oprezu ureda za zdravstvo regije Madrid nisu se masivno distribuirali“, rekao je neimenovani izvor za El Mundo.

To se dogodilo u trenutku kada se zdravstveni radnici suočavaju s nedostatkom zaštitnom materijala zbog čega ih se više od 5.600 zarazilo. Oni su trebali imati prednost u korištenju testova. U Španjolskoj je u četvrtak bilo 56.188 oboljelih od koronavirusa. Preminulo je 4.089 osoba čime je Španjolska prestigla Kinu po broju smrtnih slučajeva. Više mrtvih ima samo Italija, njih 7.503.

Oporba je kritizirala lijevu koalicijski vladu zbog testova i zatražilo objašnjenje.

Generalni tajnik Narodne stranke desnog centra, Teodoro García Egea, upitao je preko Twittera: „Gospodine Sánchez, ovo se također nije moglo znati? Koga ćete optužiti za ovo?“.

Ministarstvo zdravstva u vladi premijera Pedra Sáncheza objavilo je priopćenje u kojem je reklo kako je defektne testove kupilo od jednog španjolskog distributera, te da nije riječ o proizvodu najavljenom iz Kine u srijedu.

Kupnja tih testova bila je obavljena prije nego je kineska vlada dostavila novu listu dobavljača.

„Prije nekoliko tjedana smo otpočeli kontakte s više kompanija kako bi nabavili testove za dijagnosticiranje“, priopćilo je ministarstvo dodavši da je španjolski distributer imao certifikat koji garantira da se proizvod može prodavati u čitavoj Europi jer ispunjava normu EU-a. Nije navedeno ime te kompanije.

SAD na dobrom putu da pretekne Italiju po broju oboljelih

Broj umrlih od Covida-19 u saveznoj američkoj državi New Yorku, žarištu bolesti u SAD-u, naglo je porastao u zadnja 24 sata, za sto novih smrtnih slučajeva te ih je sada ukupno 385 od izbijanja epidemije, rekao je u četvrtak guverner te države.

U četvrtak ujutro savezna država s gotovo 20 milijuna stanovnika imala je više od 37.000 potvrđenih slučajeva zaraze dok ih je dan ranije bilo više od 30.000, rekao je guverner Andrew Cuomo na tiskovnoj konferenciji.

"Ljudi su u bolnicama na respiratoru", rekao je guverner. "Što ste dulje na respiratoru, veća je mogućnost fatalnog ishoda. Sada imamo ljude koji su već 20, 30 dana na respiratoru".

No ponovio je da država zasad ima dovoljan broj respiratora, premda će ih uskoro trebati još.

Ovi novi podaci dolaze u trenutku kada je broj mrtvih u SAD-u u srijedu navečer prešao prag od 1.000.

SAD koji je u početku izdaleka gledao širenje epidemije u Kini a zatim i u Europi, sada je na dobrom putu da pretekne Italiju po broju oboljelih.

Savezna država New York koja ima gotovo 20 milijuna stanovnika, trenutno ima gotovo polovinu zaraženih u SAD-u, gdje ih je u četvrtak u podne bilo gotovo 70.000, objavilo je sveučilište Johns Hopkins.

(Hina)