Istarski krizni stožer objavio je najnovije podatke o borbi s pandemijom korona virusa u Istarskoj županiji. - Osoba koja je preminula bila je smještena u Odjelu infektologije Opće bolnice Pula i bila je Covid-19 pozitivna osoba, radi se o 92-godišnjakinji. U svoje ime i ime Stožera izrazio bih sućut obitelji.

U odnosu na jučerašnji dan imamo 11 novooboljelih, a od toga su većinom osobe povezane s poznatim slučajevima iz Brtonigle i Umaga. Još dvije osobe su povezane s kontaktom s pozitivnom osobom iz zrakoplova koji je sletio iz Turske, dok je jedna osoba pozitivna nakon što se bolest razvila tijekom boravka u karanteni.

Prema sadašnjim informacijama najviše oboljelih ima u Umagu - 18, u Brtonigli 12. Ostali su 2 iz Labina, 5 iz Poreča, 10 iz Pule, 1 iz Rovinja, 3 iz Vodnjana, 4 iz Novigrada, 2 iz Višnjana, 2 iz Motovuna i 1 iz Raše. 

Novooboljeli su registrirani u Bujama, Fažani, Savičenti i dvije u Kanfanaru.

Među oboljelima je i jedan vatrogasac JVP Pula koji je već 11 dana pod mjerama izolacije, potvrdio je Dino Kozlevac. U samoizolaciji su i druge osobe koje su s njim bile u kontaktu.

Ukupno imamo 65 pozitivnih osoba u Istarskoj županiji - rekao je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije dr. Aleksandar Stojanović. Dodao je da se povećao broj zaraženih osoba starije životne dobi. U petak je uzeto 49 briseva, a rezultati bi se trebali saznati već danas. U mjerama aktivne samoizolacije je između 900 i 1000 ljudi.

- U zadnje vrijeme primijetili smo da kod osoba u samoizolaciji imamo širenje kod osoba koje žive s onima u samoizolaciji. To dovodi do zaključka da se osobe koje žive s takvim osobama ne pridržavaju propisanih mjera za distanciranje i osobnu higijenu. To je izuzetno bitno jer smo zadnjih dana vidjeli porast u zaraženima koji žive sa osobama koje su u samoizolaciji, znači, oni nisu izlazili van, nego su se u kućanstvu zarazili. Moramo se držati mjera - rekao je dr. Stojanović.

- Ako neke osobe koje su u samoizolaciji procjene da nemaju uvjete za samoizolaciju, postoji karantena pa neka se obrate županijskom stožeru civilne zaštite, poručio je Stojanović dodavši kako je trenutno u Istri oko tisuću osoba u samoizolaciji.

Ravnateljica pulske Opće bolnice Irena Hrstić istaknula je kako je preminulu ženu zarazio je član obitelji - Radi se o gospođi s 92 godine, i prije zaraze koronom imala je značajan komorbiditet, tj. bolesti koje su postojale i prije zaraze, imala je upravo pluća značajno funkcijski insuficijentna.

- Liječenje je bilo od 17. ožujka, zaraza se dogodila prije. Od samog početka zaraze bilo je očekivano pogoršanje stanja i liječenje je bilo neuspješno. Liječena je kao i svi ostali pacijenti. Ona je imala importirani virusni soj, kroz neposredni kontakt oboljele osobe tako da se zaražena osoba, koja je član obitelji, i dalje nalazi na bolničkom liječenju u našoj Općoj bolnici - rekla Hrstić.

- Osoba od koje je preminula žena dobila zarazu je bila turistički radnik izvan Hrvatske. Gotovo sam sigurna da se radi o Italiji - dodala je dr. Hrstić. Kaže i da rapidno raste broj hospitalizacija pa je to povezano i sa zaštitnom opremom i nabavkom iste. Ubrzano se organiziraju. - Još nemamo zaraze među zdravstvenim radnicima i zaraza nam se ne širi u dijelove bolnica gdje ona ne bi trebala biti, ali ne znamo koliko ćemo moći zadržati takvo stanje - rekla je dr. Hrstić.

Pripremamo se i za daleko više zaraženih

- Sustav funkcionira. Pripremamo se i za daleko veći broj zaraženih u Istarskoj županiji. Neki već polako izlaze iz karantene, a imamo i prvi put jednog zaraženog iz karantene, a to je dobro jer je ta osoba odmah iz inozemstva prebačena u karantenu i nije imala nikoga priliku zaraziti. Sada je ta osoba prebačena u bolnicu. Ponovno molim da se svi pridržavamo mjera za zaštitu od širenja korona virusa. Tu bitku svi zajedno moramo dobiti - dodao je šef Stožera Dino Kozlevac.

Tijekom jučerašnjeg dana, na Odjelu za infektivne bolesti OB Pula, uzeto je 49 uzoraka brisa zbog sumnje na koronavirus (COVID-19), te su dostavljeni u Kliniku za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević". (iPress)