Ulazimo u najkritičniju fazu epidemije koronavirusa, idući tjedni biti će ključni i stoga su i ministri zdravstva Vili Beroš i unutarnjih poslova Davor Božinović apelirali na strpljenje građana i poštivanje mjera, ostanka kod kuće i fizičke distance. 

Jučer je u Hrvatskoj u jednom danu zabilježen 71 novozaraženi. Ukupno je 657 zaraženih, dok je 49 osoba izliječeno. 20 pacijenata nalazi se na respiratoru. Petero je ljudi dosad umrlo u Hrvatskoj - ugostitelj iz Istre, muškarac iz Zagreba, žena iz Slavonskog Broda, žena iz Pule i muškarac srednje životne dobi iz Karlovca.

U Istri je do jučer na koronavirus bilo pozitivno 65 osoba. Najviše ih je u Umagu - 18, u Brtonigli 12, u Puli 10, Poreču 5, Novigradu 4, Vodnjanu 3, Višnjanu 2, Motovunu 2, Raši 1, Labinu 2, Rovinju 1, Bujama 1, Fažani 1, Svetvinčentu 1 i Kanfanaru 2.

Sinoć je i prvi hrvatski političar objavio da je pozitivan na koronavirus, a riječ je o HDZ-ovom gradonačelniku Solina Daliboru Ninčeviću, koji je to objavio na Facebooku.

U priopćenju je naveo kako nije putovao nigdje vani, pridržavao se svih mjera zaštite, nosio masku i rukavice, redovito prao i dezinficirao ruke, no odgovoran posao gradonačelnika i člana Stožera civilne zaštite, kontakti i provođenje mjera Nacionalnog stožera doveli su ga negdje u kontakt sa virusom.

"Lagane simptome u obliku blage glavobolje i temperature od 37.4 osjetio sam u četvrtak popodne te sam se odmah stavio u samoizolaciju. U petak nisam išao na posao, kontaktirao sam epidemiologa koji mi je sugerirao, s obzirom na posao koji obavljam i brojne kontakte, da napravim test na koronavirus.

Danas u popodnevnim satima sam obaviješten da mi je test pozitivan i naravno da sam odmah u razgovoru sa epidemiologom dao sve kontakte u obitelji i na radnom mjestu, a i osobno sam kontaktirao te osobe radi eventualne samoizolacije tih ljudi", istaknuo je gradonačelnik Ninčević.

Ovo je samo dokaz da nitko od nas nije imun na ovaj virus, dodaje i građanima poručuje da čuvaju sebe i svoju obitelj, da se striktno pridržavaju svih mjera i uputa Stožera i stručnih zdravstvenih službi, te ako im nije baš nužna potreba da ostanu doma.

Sinoć je stigla i vijest da se pogoršalo stanje dvoje zaraženih koji su iz Dubrovnika hitno prebačeni u Split. Oni su sada na respiratoru.

 

Konferencija za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite danas je zakazana u 14 sati.