U Istarskoj županiji zabilježena su još tri slučaja zaraze koronavirusom, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite. 

U nedjelju tijekom večeri uzeto je još 6 uzoraka brisa zbog sumnje na koronavirus (COVID-19), te su dostavljeni u Kliniku za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević".

Sada su u Istarskoj županiji 72 osobe zaražene Covidom-19 nakon što je ustanovljeno kako je u nedjelju navečer osoba za koju je Stožer Civilne zaštite tvrdio da je pozitivna u konačnici bila ipak negativna.

- Trenutno su 72 osobe u Istri zaražene koronavirusom i hospitalizirane su u pulskoj Općoj bolnici. Kod ova tri posljednja slučaja od sinoć, dvije su osobe iz Umaga te jedna iz Ližnjana, a povezana je sa zrakoplovom iz Turske, rekao je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo istarske županije Aleksandar Stojanović. Vezano uz taj zrakoplov u Istri je devet osoba zaraženo.

Najviše oboljelih je u Umagu - 20, u Brtonigli 12, Pula 8, Poreč 7, Pula 8, Novigrad 4, Ližnjan 4, Vodnjan 3, Labin 2, Višnjan 2, Kanfanar 2, Buje 2, Motovun 2, Savičenta 1, Raša 1, Fažana 1, Rovinj 1.

Prosjek godina obljelih i dalje je 51 godina, a gledajući spol gotovo dvije trećine oboljelih su muškarci, odnosno njih 44. Što se tiče kritične skupine, onih od 60 do 69 godina ima 14 posto, a 15 posto ih je starijih od 70 godina.

Od jučer su obrađena ukupno 44 uzorka i ova navedena tri su pozitivna. Danas iz bolnice odlaze još dvije osobe koje su ozdravile, rekao je Stojanović. Još jednom je apelirao na pridržavanje svih mjera u samoizolaciji te izbjegavanje kretanja posebice osoba narušenog zdravlja. 

- Kliničko stanje pacijenata je relativno stabilno, jedna osoba je teže bolesna ali još nema potrebe za respiratorom, rekla je dr. Irena Hrstić naglasivši da će s današnjim danom Istra imati troje ozdravljenih pacijenata.  Dvoje liječnika izlazi iz samoizolacije, ali danas imamo dva nova zdravstvena radnika koji idu u samoizolaciju od 14 dana, a potom im se uzima bris, naglasila je Hrstić.  

Načelnik Stožera Dino Kozlevac rekao je kako se građani Istre uglavnom pridržavaju mjera udaljenosti, bilo je ljudi u šetnji ovog vikenda, ali uglavnom na potrebnoj distanci jedni od drugih. Ukoliko ovako nastavimo mislim da se mi približavamo vrhu epidemije, rekao je Kozlevac.  

Prema podacima Županijskog Stožera civilne zaštite, tijekom nedjelje navečer iz Istarske je županije uzeto šest novih uzoraka brisa zbog sumnje na koronavirus te su dostavljeni u Kliniku za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević".

(H/iPress)