U Istarskoj županiji u srijedu, drugi dan zaredom, nijednoj novoj osobi nije potvrđena zaraza koronavirusom, pa se broj zaraženih u županiji zadržao na 72 osobe. Dvije osobe su preminule. U bolnici u Puli je 62 ljudi hospitalizirano.

Od 16 uzoraka brisa koji su tijekom ponedjeljka poslani na analizu, svi su negativni na koronavirus (COVID-19).

Nema novooboljelih, a još jedna osoba je izliječena, izvijestili su iz Stožera civilne zaštite Istarske županije.

Očekuju se nalazi za još 63 brisa zbog sumnje na koronavirus (COVID-19), tijekom dana ili sutra.

- Tijekom proteklih 48 sati nemamo novooboljelih, a dobra vijest je i što je još jedna osoba izliječena, rekao je ravnatelj istarskog Zavoda Stojanović.

- Mjere daju učinak. Ovo je slika onoga što smo radili prije 10-15 dana, a isto tako za 10-15 dana vidjet će se što smo radili sada, rekao je. 

Dodao je i kako je za očekivati, imajući u vidu puno slučajeva pozitivnih osoba i veliki broj kontakata s područja Buja, Umaga i Brtonigle, da će iz tog područja biti još pozitivnih osoba na COVID-19.

"To očekujemo i želimo, kako bi te eventualne pozitivne osobe bile pod odgovarajućim zdravstvenim nadzorom i kako ne bi kasnije bile izvor novih žarišta. To je u ovom trenutku prihvatljivo s epidemiološke strane jer možemo na vrijeme reagirati i pokupiti te kontakte i zato jer nemamo linearno širenje virusa u samoj populaciji", istaknuo je Stojanović.

U Istri se takozvani "drive in" sistem uzimanja uzoraka, provodi već osam dana. Tako uizmamo broseve na području oko Umaga gdje ima najviše zaraženih a ta metoda pruža najveću zaštitu i osobi čiji se uzorak uzima, i osobi koja uzima uzorak, rekao je Stojanović.

- Dobili smo dojavu da na društvenim mrežama se širi objava zaposlenice OB Pula s opisima situacije u bolnici, da je teško raditi, da nema zaštitne opreme i dijele se čak i nutricionistički savjeti. Provjerili smo među zaposlenicima, ta osoba nije zaposlena u OB Pula. Prijavili smo to institucijama. Vjerujte samo provjerenim informacijama i institucijama, a ako primijetite još takvih informacija, javite nam - rekla je ravnateljica OB Pula Irena Hrstić.

Zahvalila je Nacionalnom stožeru čiji je kriterij dodjele zaštitne opreme bio korektan prema ovoj zdravstvenoj ustanovi u Puli.

"Bili smo pred kraj sa zaštitnom opremom ali smo prije dva dana dobili opremu i to stvarno dovoljno koja nam garantira mjesec dana normalnog rada ukoliko ostanemo s ovolikim brojem oboljelih", poručila je dr. Hrstić.

Komentirali su i slučaj putnika koji su putovali iz Turske. Rekli su da nije bilo propusta jer u tom trenutku Turska nije bila zemlja rizika. Kada su putnici počeli oboljevati, onda su počele mjere samoizolacije.

- Neki od njih su bili izloženi nepotrebnom napadu, a to nam nikako ne koristi - poručili su.

(iPress)